środa, stycznia 30, 2019

Pączki z dziurką - donuty z czekoladą

Moje dziecko ciągle męczy mnie o donuty z Biedronki. Postanowiłam, że w końcu przygotuję mu pączki z dziurką, takie prawdziwe amerykańskie doughnuts z polewą czekoladową.

Jak przygotować amerykańskie pączki z dziurką?


Zadanie było dosyć proste. Ciasto drożdżowe z dodatkiem spirytusu przygotowałam w kilka chwil. Wyrosło dosyć szybko, później szło jak po maśle. Donuty z czekoladą to naprawdę bardzo prosta sprawa.

Ciasto na pączki z dziurką świetnie wyrasta, dobrze się z nim pracuje, a po usmażeniu struktura ciasta ma dużo pęcherzyków powietrza, ciasto nie nasiąka tłuszczem i jest bardzo puszyste.

Polewa czekoladowa zrobiona jest z czekolady bez cukru, więc można powiedzieć, że jest to polewa czekoladowa fit. Polewa z czekolady w warunkach temperatury pokojowej jest miękka, natomiast w lodówce twardnieje. Sami musicie stwierdzić jaka Wam bardziej odpowiada :)

Tłusty czwartek nie może odbyć się bez łakoci. Smażone pączki w ten dzień nie idą w boczki, pamiętajcie! :)

Inne przepisy na tłusty czwartek:

pączki z dziurką

Składniki na pączki z dziurką - donuty z czekoladą


Ciasto:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1/3 szklanki cukru
  • 375 ml ciepłego mleka (1 i 1/2 szklanki)
  • 70 ml ciepłej wody (1/4 szklanki)
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 2 jaja
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1/2 łyżeczki soli

Smażenie:
  • olej do smażenia

Polewa czekoladowa:

polewa z czekolady

Przygotowanie pączków:


Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i wodzie z dodatkiem cukru. Odstawiamy na około 10 minut, aby zaczęły pracować.

W misie robota umieszczamy mąkę, mieszamy ją z solą, wbijamy jajka, dodajemy rozpuszczone masło, spirytus, wlewamy drożdże z mlekiem i cukrem i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Wyrabianie robotem potrwa około 3 minuty. Musi być jednolite i elastyczne.

Ciasto zakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto na pączki musi podwoić swoją objętość, u mnie zajęło to około 40 minut.

Po czasie wyrastania, blat oprószamy obficie mąką i przekładamy na niego nasze ciasto drożdżowe i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Z ciasta wycinamy literatką okręgi, a w środku kieliszkiem małe kółeczka. Na te małe kółeczka moje dzieci mówią "kulki mocy" :)

Nadmiar ciasta zbieramy, ponownie rozwałkowujemy i wycinamy analogicznie do poprzednich.

Tak przygotowane pączki z dziurką i kulki mocy zostawiamy na około 30 minut do napuszenia się.

polewa czekoladowa fit

W międzyczasie w szerokiej i głębokiej patelni rozgrzewamy olej, na którym będziemy smażyć nasze pączki z dziurką.

Olej rozgrzewamy do 175 stopni C. Najlepiej temperaturę sprawdzić przy pomocy termometru kuchennego. Określona temperatura sprawi, że pączki nie będą się palić, przez co na pewno będą w środku upieczone, a także zbyt niska temperatura nie sprawi, że pączki będą nasiąkać tłuszczem, nawet pomimo dodania do ciasta spirytusu.

Pączki smażymy z obydwu stron do brązowego koloru, takiego pączkowego :) wszyscy chyba będą wiedzieli o jaki kolor mi chodzi. :) Wyrośnięte oponki drożdżowe będą miały jasną obwódkę - podobnie jak pączki.

Usmażone donuty maczamy w polewie czekoladowej.

Najlepsza polewa z czekolady to po prostu rozpuszczona czekolada z niewielką ilością masła.
Umaczane w polewie donuty odstawiamy na kratkę, aby nadmiar polewy mógł ściec, a wierzch możemy posypać dowolną posypką, pokruszonymi ciasteczkami, czy orzechami.

pączki oponki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger