piątek, stycznia 18, 2019

Pasta śledziowa do chleba

śledziowa pasta


Śledź i chleb

Śledziowa pasta to pyszne smarowidło do chleba, w nieco sałatkowej formie. Wszystkie składniki zostały zręcznie pokrojone, a następnie otulone pysznym sosem. Nazwałabym ją nawet śledziową salsą, ponieważ wszystkie składniki są w kształcie zgrabnych diamencików. W zasadzie możesz do nich podać jeszcze pomidorki koktajlowe, czy ogórki małosolne, które ułożone razem na talerzu będą się świetnie komponowały. Pasta śledziowa do chleba, jak widzicie na zdjęciach, została przeze mnie pokazana na sałacie z tostami, i tak też proponuję ją podać. Sałata w połączeniu ze smakiem śledzia i chleba jest obłędnie pyszna! Pasta śledziowo - jajeczna składa się z kilku produktów, które się ze sobą świetnie komponują. Smakuje tak dobrze, że nie sposób się jej oprzeć, zwłaszcza mi, wielkiej rybnej fance. Pasta śledziowa z jajkiem poleca się na pyszną kolację lub rewelacyjną przekąskę na imprezę! Na tostach z chleba prezentuje się wspaniale, zwłaszcza, jeżeli na górę położysz listek świeżych ziół. Nie zdziw się, jeżeli znikną z Twojego imprezowego stołu, jako pierwsze.

Pasta śledziowa do chleba - składniki:

  • 3 śledzie w occie
  • 4 duże jaja ugotowane na twardo
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz


pasta śledziowa do chleba

Pasta śledziowa do chleba - przygotowanie:

  1. Najpierw musimy przystąpić do przygotowania półproduktów. Gotowanie jajek na twardo może przysporzyć nie lada problemów komuś, kto robi to pierwszy raz. Garnki emaliowane to świetna opcja do gotowania jajek! Układamy delikatnie kilka jajek w garnku. Jajka muszą mieć jednakową wielkość, a także temperaturę, najlepiej pokojową. Zalewamy je wodą z kranu i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut. Odcedzamy z wody, pozostawiamy do ostygnięcia, następnie obieramy.
  2. Śledzie odsączamy z zalewy i kroimy w kosteczkę, jajka na twardo również kroimy w kosteczkę.
  3. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
  4. Pokrojone śledzie z octu, pokrojone jajka na twardo, kukurydzę i majonez mieszamy ze sobą.
  5. Pastę śledziowo - jajeczną doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

pasta jajeczna

Śledzie w occie, a śledzie w oleju

Śledzie w occie mają zdecydowany kwaśny smak, dlatego nie potrzebowałam żadnego dodatkowo kwaśnego składnika, żeby przełamać smak smarowidła do chleba. W razie, gdybyście mieli w domu śledzie w oleju i właśnie z nich chcielibyście przyrządzić taką pastę śledziową, dodajcie do niej ogórka kiszonego pokrojonego w kosteczkę i 1/2 cebuli posiekanej w drobną kostkę.

Pasta jajeczna ze śledziem

2 komentarze:

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger