sobota, lutego 23, 2019

Sałatka z ryżem i kurczakiem

Sałatka ryżowa, jak sama nazwa mówi to sałatka na bazie ryżu z dodatkami. Możesz użyć dowolnego rodzaju ryżu, ale sałatka z ryżem jest najlepsza, kiedy ryż ugotowany jest poprawnie, zatem nie klei się, jest sypki i puszysty. Dziś dowiesz się nie tylko jak zrobić sałatkę, ale również jak ugotować ryż!


sałatka z ryżem

Jaki ryż do sałatki? Rodzaje ryżu

To, jakiego ryżu użyć do sałatki, jest pierwszym i bardzo ważnym krokiem, aby jej konsystencja, smak i struktura była taka, jakbyśmy sobie tego życzyli. Nie możesz użyć każdego rodzaju. Są dania, do których ryż może, a nawet powinien być kleisty - takiego ryżu używa się do risotto, jest to ryż krótkoziarnisty. Ryżu krótkoziarnistego użyjesz również w takim daniu, jak paella oraz sushi, które z łatwością przygotujesz w domu. Sushi w domowych warunkach jest czasochłonne, ale z pewnością ze składników, które kupisz, przygotujesz znacznie więcej kawałków nigiri, maki, temaki i wiele innych. Nie oznacza to jednak, że wspólny wypad do knajpy jest czymś, czego nie powinieneś robić. Sushi przygotowane przez profesjonalistów z pewnością będzie dla Ciebie świetną inspiracją, a doznania smakowe biją na głowę. Ryż średnioziarnisty zawiera również dużo skrobi, przez co klei się i jest doskonałą bazą wielu deserów przygotowywanych z ryżu. Możesz przygotować z jego użyciem ryż z jabłkami, który jest bardzo lubiany na przykład przez przedszkolaków. Pozostaje nam bohater dzisiejszego przepisu, czyli ryż długoziarnisty.

Ryż długoziarnisty - rodzaje:

  • ryż basmati - długie ziarna ryżu w kolorze białym lub brązowym. Zawiera niewielkie ilości skrobi, przez co wykorzystuje się go do przygotowywania dań, gdzie ryż na sypko jest najbardziej mile widziany. Jeżeli w Twojej szafce znajduje się ryż basmati, możesz bez zastanowienia użyć go do przygotowania sałatki z ryżem. Jego smak jest lekko orzechowy. 
  • ryż jaśminowy - ryż w kolorze białym, o delikatnym słodkim smaku i kwiatowym zapachu. Możesz go użyć do różnego rodzaju potraw.
  • ryż paraboiled - biały ryż o długich ziarenkach. Gotuje się go bardzo szybko. Nie klei się i jest znakomitym ryżem dla początkujących. Jeżeli zastosujesz się do wskazówek: "jak ugotować ryż?" - sukces masz gwarantowany. Ryż paraboiled to doskonały ryż do sałatki ryżowej. Sałatka ryżowa z tuńczykiem wykonana na bazie ryżu paraboiled to najszybsza i najsmaczniejsza sałatka na imprezę.

Jak ugotować ryż?


Z pewnością to pytanie zadaje sobie wielu z Was, w szczególności, jeżeli dotychczas gotowaliście ryż w woreczkach. Gotowanie ryżu w woreczkach foliowych (tak, dokładnie w tych, które znajdują się w kartoniku, przeznaczonych, jakby nie było, do ugotowania ryżu w tych właśnie woreczkach) to jak strzelanie sobie w kolano na własne życzenie. Nie róbcie tego. Te woreczki są wygodne, zdaję sobie z tego sprawę, ale oprócz tego, że zaśmieca się nimi i tak już pogrążoną w śmieciach planetę, to zjadasz szkodliwe substancje z plastiku. Nigdy nie gotuję ryżu w woreczkach. Mimo tego, że uwielbiam tak odmierzone porcje ryżu, to zawsze wysypuję ryż z torebki foliowej i umieszczam go bezpośrednio w garnku. Jak gotować ryż? Zasada jest bardzo prosta, zwłaszcza w przypadku ryżu basmati, jaśminowego, czy paraboiled. To rodzaj ryżu, który się nie klei, zawiera niewielkie ilości skrobi i nie trzeba się z nim "cackać". Nie trzeba tego ryżu płukać, zatem jego ugotowanie to pestka.

Jak ugotować ryż na sypko? Jakie proporcje wody do ryżu, są najlepsze?

Istnieje zasada, według której ugotujesz praktycznie każdy rodzaj ryżu i kaszy. Z moich obserwacji i doświadczenia wynika również, że odpowiedni garnek to również klucz do sukcesu. Mnie osobiście najlepiej gotuje się ryż w garnku aluminiowym z grubym dnem. Możesz ugotować również ryż na parze, w sprzedaży jest specjalna kula do gotowania ryżu na parze. 

2 porcje wody : 1 porcji ryżu plus odrobina soli i to wszystko

Przy takich proporcjach ryż zawsze będzie ugotowany na sypko, nie powstanie z niego zwarta klucha, bo ryż wchłonie tyle wody, ile trzeba, tyle ile mu odmierzycie. Sałatka z ryżem w takim wydaniu będzie zawsze znakomita. 

Sałatka z ryżem i tym, co zostanie z rosołu

Sałatka ryżowa z kurczakiem to jedna z najlepszych sałatek, jakie udało mi się stworzyć. Rodzina od razu była w niej zakochana i przynajmniej połowa została zjedzona zaraz po jej wymieszaniu. Bardzo mnie to cieszy i myślę, że mimo moich zapędów do ciągłego sprawdzania nowych połączeń, zrobię ją jeszcze nie raz! U nas zadebiutowała jako kolacja i myślę, że jest to doskonały pomysł na kolację. Taka szybka kolacja na niedzielę będzie jak znalazł. Sałatka z warzyw i mięsa z rosołu z dodatkiem dobrze ugotowanego ryżu smakuje naprawdę świetnie. Nie byłam przekonana, czy ryż będzie dobrym rozwiązaniem, ale na szczęście okazał się cudownym rozwiązaniem!  Sałatka makaronowa również wyszłaby z poniższych składników. Jej smak i konsystencja byłaby nieco inna, ale sałatka z makaronem ryżowym ma również to coś, co nam osobiście bardzo smakuje.
W internecie znajdziesz mnóstwo pomysłów na to, co zrobić z mięsa z rosołu. Ja również mam dla Ciebie wskazówkę, jak się robi sałatki na szybko! Co zrobić z mięsa z rosołu?

Jak wykorzystać mięso z rosołu?


Ja tak sobie myślę, że gotowany kurczak ma w sobie to coś! Nigdy nie znudzi mi się kombinowanie co z niego przyrządzić, ponieważ jego neutralny smak pasuje do wielu rzeczy. Daje mi to szereg możliwości, z których korzystam ja i moja rodzina. Sałatka gyros również wyszłaby z takiego mięsa. Wystarczy mięso z kurczaka pokroić na kawałki i na odrobinie oleju podsmażyć razem z przyprawami. Kurczak to świetny materiał na sałatki na imprezę.
Jeśli gotujesz w rosole mięso z indyka, ono również nada się świetnie. Gotowanie rosołu zazwyczaj odbywa się w największym garnku, jaki mam w domu, bo aromatyczny rosół to jest to!
Niedziela to dzień rosołu i grilla, zwłaszcza wtedy, kiedy jest ciepło. Sałatka z ryżem i kurczakiem sprawdzi się, jako sałatka na grilla. Sałatka do grilla zawsze jest dobrze odbierana. Każdy z nas lubi do gorącej kiełbaski zjeść sowitą łyżkę sałatki.
Kolacja walentynkowa? Szybka sałatka zawsze się sprawdzi!
Mięso z rosołu wykorzystasz również do takiego dania jak Tarta z kurczakiem.

Dania z warzyw


Warzywa z rosołu to również wspaniałe produkty, które możesz wykorzystać, nie musisz, a nawet nie powinieneś ich wyrzucać. Wcale nie myślcie, że one takie biedne wygotowane i już się do niczego nie nadają. O, nie, nie! To złudna myśl, która przyznam szczerze, dotyczyła i mnie, dopóki się nie przekonałam, że warzywa z pysznego rosołu to świetny materiał do dalszych kulinarnych poczynań. To zupełnie jak sałatka jarzynowa, ale jest to sałatka bez ziemniaków. Witaminy w większości z pewnością zostały wygotowane, nie ma się co łudzić. Dla nas w tym momencie liczy się ich smak, i to na nim się skupmy. Te gotowane warzywa mają zupełnie inny smak niż warzywa gotowane w osolonej wodzie. I choć moim faworytem są warzywa na parze, to te z rosołu również skradły moje serce. Spójrz, to takie gotowe półprodukty, które przyspieszają czas przygotowania kolejnego dania. 


sałaka-na-grilla


Jak zrobić sałatkę z ryżem? 

Ten przepis na sałatkę z ryżem jest tak prosty, że prościej się już chyba nie da. Może i da, ale musisz wtedy zjeść sałatkę u mamy, po prostu. Poradziłeś sobie z rosołem, bo masz z niego warzywa, więc sałatka będzie takim zwieńczeniem Twoich umiejętności. Możesz również pochwalić się przy tym swoimi umiejętnościami gospodarności. Już nikt nie zarzuci Ci, że wyrzucasz warzywa. Ba! Wykorzystujesz je ponownie i to jak smacznie! 
Sałatka z ryżem - składniki:
  • 200 g ryżu długoziarnistego
  • 2 gotowane nóżki z kurczaka
  • 3 marchewki gotowane z rosołu
  • 2 pietruszki gotowane z rosołu
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Sałatka ryżowa przepis. Przygotowanie sałatki ryżowej:

  1. Ryż ugotuj według powyższych wskazówek. Odmierz objętość ryżu miarką, dolej do niego podwójną objętość wody, dosól i gotujemy, mieszając raz na jakiś czas, aż ryż wchłonie cały płyn.
  2. Tak ugotowany ryż odstaw do ostudzenia.
  3. Ogórki kiszone, marchewki, pietruszki i cebulę pokrój w kosteczkę, dodaj do przestudzonego ryżu. 
  4. Kurczaka obierz od kości i posiekaj niedbale. Jego również dodaj do miski z ryżem.
  5. Groszek odsącz z zalewy i dodaj do reszty przygotowanych składników.
  6. Jeżeli dobrze ostudziłeś ryż, to można już w zasadzie kończyć przygotowanie sałatki, dodać majonez, musztardę i przyprawy i dokładnie wymieszać. Nigdy nie dodawaj majonezu do ciepłych składników sałatki, bo się rozpłynie.
  7. Sałatka ryżowa z kurczakiem gotowa! Włóż ją do lodówki, żeby składniki miały czas, aby się "przegryźć", a całość przyjemnie schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger