niedziela, lutego 24, 2019

Pączki włoskie bomboloni

Sprawdzony przepis na pączki domowe


Pączki włoskie bomboloni to bardzo dobre smażone łakocie, które możecie wykonać samodzielnie w domu. Przepis na pączki jest bardzo prosty, choć ja uważam, że pączki domowe trzeba zrobić kilka razy w życiu aby dojść do wprawy, także nawet jeśli nie wyjdą za pierwszym razem - nie składajcie broni, następnym razem wyjdą na pewno!

Tutaj macie jeszcze przepis na proste pączki z serka homogenizowanego oraz amerykańskie donuty - pączki z dziurką!

przepis na pączki


Pączki tłusty czwartek


Bomboloni to włoskie pączki z budyniem wypełnione nim po brzegi. Idealnie smakują na ciepło w towarzystwie lekkiej mlecznej kawy. Jak widzicie jest na nich obrączka - charakteryzuje to bardzo dobrze wyrośnięte ciasto, które nie chłonie tłuszczu. Smaży się je niezwykle łatwo, co opowiem Wam przy okazji instrukcji całego procesu przygotowania pączków poniżej.

pączki tłusty czwartek

Pączki przepis

Składniki potrzebne do przygotowania pączków:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 70 g cukru
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 125 ml ciepłej wody
  • 100 g roztopionego masła
  • 600 g mąki pszennej
  • 3 jaja
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu
  • tłuszcz do smażenia
  • nadzienie kremowe kokosowe Lauretta

Jak zrobić pączki?


Drożdże rozcieramy z cukrem i odstawiamy na 10 minut, aby zaczęły rosnąć.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy do niej sól i mieszamy., robimy dołek i wlewamy nasze drożdże, następnie roztopione masło, jaja, spirytus, wodę i mleko.

Wyrabiamy ciasto, będzie się ono lepiło do dłoni, ale to w niczym nie przeszkadza, tak ma być. Wyrabiamy przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie.

Odstawiamy je na około 1 godzinę pod przykryciem, żeby ciasto podwoiło swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i przez chwilę wyrabiamy.

Z ciasta odrywamy małe kuleczki (mniej więcej 50 g), robimy z każdej cząstki kulkę i odkładamy na ściereczkę obsypaną mąką. Tak przygotowane pączki muszą wyrosnąć. W międzyczasie rozgrzewamy tłuszcz do smażenia pączków. Wyrastanie trwa tyle, co rozgrzewanie oleju.

bomboloni


Na czym smażyć pączki?


Pączki smażę na oleju rzepakowym, ale równie dobrze możecie je smażyć na smalcu, albo pół na pół olej i smalec.

Jak smażyć pączki?

Pączki delikatnie wrzucamy na rozgrzany do 175 stopni C olej. Utrzymanie tej temperatury zagwarantuje nam to, że pączki będą z wierzchu dobrze upieczone i co najważniejsze w środku nie będą surowe. Pączki obracamy drewnianym patyczkiem, kiedy ich skórka zbrązowieje.

Obrączka robi się sama, ale tylko wtedy, kiedy ciasto jest dobrze wyrośnięte.

Usmażone pączki wyjmujemy na talerz wyłożony podwójną warstwą ręcznika papierowego.

Jak długo smażyć pączki? 


Dobrze utrzymana temperatura sprawi, że wystarczy, że będziemy pilnowali ich koloru i na tak zwanego "czuja" obracali i wyciągali z oleju.

Jak nadziewać pączki?

Pączki po lekkim przestudzeniu należy nadziać odpowiednią wydłużoną końcówką do rękawa cukierniczego. Nadzienie wedle gustu dobieracie sami. Ja swoje pączki nadziałam przepysznym gotowym nadzieniem kokosowym. Wyszło bosko!

pączki domowe

1 komentarz:

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger