Domowe pieczywo na śniadanie
Rogaliki drożdżowe to pyszne miękkie bułeczki z makiem. My bardzo je lubimy. Mają nie tylko miękki miękisz, ale również skórkę, która jest pięknie zarumieniona, ale cieniutka i miękka. To właśnie charakteryzuje dobre rogaliki.
Zajrzyj również:
- Bułki wrocławskie z przedziałkiem
- Bułki z pestkami dyni
- Mleczne bułeczki
- Bułeczki z cebulą
- Rogale śniadaniowe
Rogaliki drożdżowe z makiem dzieciakom smakują na sucho albo z masłem, ja lubię przełożyć je dobrą szynką i sałatą, a do tego lubię posypać je szczypiorkiem. Do tego kubek pysznego ciepłego kakao i sama czuję się jak dziecko! To wspaniałe uczucie, trochę odrealnione, ale wspaniałe.
Jak się robi rogaliki?
Niestety trzeba dojść do wprawy. Potrzebna jest też doza cierpliwości i samozaparcia. Jeżeli Twoje rogaliki nie będą wyglądały za pierwszym razem jak z piekarni - nie przejmuj się i tak najważniejszy jest smak, a smak będzie na pewno fantastyczny. Z czasem Twoje rogaliki z makiem będą miały cudowny kształt, z którego będziesz dumny/a. Dlaczego Was tak ostrzegam? Przecież mogę przez to Was zniechęcić! Nie zniechęcajcie się - one są warte tego, żeby przygotować je nawet 10 razy, żeby w końcu wyszły idealne.
Rogale z makiem rosną i to bardzo. Kiedy będziecie je układać na blaszce, wyda Wam się, że odstępy są duże, ale to naprawdę złudne myślenie. Moje nawet się lekko posklejały po bokach, a z przepisu wychodzi ich tylko 6. Pieczemy je na dużej blaszce od piekarnika.
Przepis na rogaliki
Potrzebujemy:
- 15 g świeżych drożdży
- 25 g miodu
- 220 ml mleka
- 25 g masła klarowanego, u mnie masło klarowane Kuchnie Świata
- 400 g mąki typ 650
- płaska łyżeczka soli
- mak do posypania
Jak zrobić rogaliki?
Drożdże rozpuszczamy z miodem i ciepłym mlekiem.
W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy rozpuszczone masło klarowane oraz drożdże z miodem i mlekiem. Zagniatamy elastyczne ciasto drożdżowe. Ręczne wyrabianie powinno potrwać około 7 minut. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, tak żeby podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat oprószony mąką i lekko zarabiamy. Ciasto ważymy i dzielimy na 6 równych części. Nie róbcie tego na oko, bo nigdy nie wyjdą równe :)
Rogaliki drożdżowe jak zawijać?
Jak zwijać rogaliki? Otóż, kulkę ciasta rozwałkowujemy mniej więcej na kształt trójkąta o dużej wysokości i stosunkowo krótkiej podstawie. Ciasto rozwałkowujemy na naprawdę cienki placek o jak najwyższej wysokości i podstawie około 10 cm. Ciasto zwijamy lekko rolując całość, żeby rogale były bardziej zwarte. Na koniec nadajemy im kształt księżyców i układamy na blaszce w sporych odstępach.
Blachę najlepiej jest wyłożyć papierem do pieczenia.
Rogaliki z makiem przez 15 minut powinny się lekko napuszyć. Przez pieczeniem smarujemy je lekko mlekiem i posypujemy makiem.
Pieczemy przez pierwsze 5 minut w 150 stopniach, następnie 10 minut w 190 stopniach.
Studzimy na kratce.
Uwielbiam rogaliki :D A domowe najlepsze :D
OdpowiedzUsuń