środa, października 10, 2018

Żeberka teriyaki

Żeberka to według mnie naprawdę świetne mięso! Tak właściwie to każde mięso przygotowywane razem z kością jest smaczniejsze. Też tak uważacie? Mięso z kością ma dużo więcej smaku, trudno się więc dziwić, że kiedyś mięso przygotowywano właściwie tylko w taki sposób. Spróbujcie przygotować nawet kotlety schabowe z kością, ich smak jest zupełnie inny, bogatszy.

Ja kupuję żeberka trójkąty, które mają na sobie spory kawałek czystego mięsa. Przygotowuję je w całości, aby później przy pomocy tasaka zgrabnie pokroić je na kawałki mięsa z kością. 

Żeberka teriyaki to pyszne mięso z doskonałą glazurą. Glazura do żeberek wyśmienicie wzbogaca smak mięsa. Żeberka trójkąty z tą glazurą są lekko słodkie, ale nie bój się tego smaku! Nuta słodyczy wspaniale komponuje się z mięsem. Uważam, że ten kto to docenia, naprawdę ma wysublimowane kubki smakowe.

żeberka teriyaki

Chiński tasak Zwilling Pro to mój pomocnik kuchenny numer 1! Używam go bardzo często do porcjowania mięsa, do filetowania, do dzielenia kurczaka na części, do krojenia warzyw. Mimo swoich sporych rozmiarów bardzo dobrze układa się w dłoni, nie odczuwam zmęczenia podczas długotrwałego krojenia, co oznacza tylko jedno - jest on niesamowicie dobrze wyważony i ostry jak brzytwa! :)

żeberka w glazurze

Potrzebujemy:
  • 1 kg żeberek 
  • 80 ml sosu teriyaki
  • 3 łyżki miodu 
  • 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolenry
  • 1/2 łyżeczki soli 
Miód, sos teriyaki, pieprz, kolendrę oraz sól mieszamy ze sobą i nacieramy tą mieszaniną nasze żeberka. Tak przygotowane mięso w 1 kawałku chowamy do lodówki, aby się zmarynowało. Marynowanie powinno trwać nie krócej niż 1 godzinę, najlepiej zostawić mięso w marynacie na całą noc.

W głębokiej patelni do pieczenia układamy nasz kawałek żeberek i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C na 2 godziny. Co 30 minut smarujemy nasze żeberka marynatą, która pozostała w naczyniu po marynowaniu mięsa.

Po pieczeniu każde mięso musi "odpocząć", żeby podczas krojenia nie wypływał z niego nadmiar soków, które gwarantują jego doskonały smak. W takim razie proponuję odczekać około 15 minut, po czym pokroić je tasakiem i podać w towarzystwie czerwonego wina. Pyszności!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger