Kiełbasa w sosie pomidorowym z makaronem to bardzo szybkie i proste danie. Smakuje, syci i wygląda jakbyście spędzili przed garami przynajmniej 2 godziny! :D A zamkniecie się w max 15 minut. Szybki obiad z makaronem w wielu domach jest praktykowany przynajmniej raz w miesiącu i mnie to zupełnie nie dziwi. Powiem więcej, ten szybki obiad z kiełbasą możecie przygotować nawet dzień wcześniej. Jedyne co polecam ugotować przed samym jedzeniem to makaron, bo świeży makaron jest w maku wspaniały (a tak prosty), wczorajszy makaron nie smakuje już tak dobrze.
Do przygotowania kiełbasy w sosie potrzebna jest Wam, rzecz jasna, pyszna kiełbasa śląska z szynki, ja od dawna stawiam na wyroby Henryka Kanii, fasola w puszce, cebulka i przecier pomidorowy :) Spójrzcie na dokładne proporcje.
Do przygotowania kiełbasy w sosie potrzebna jest Wam, rzecz jasna, pyszna kiełbasa śląska z szynki, ja od dawna stawiam na wyroby Henryka Kanii, fasola w puszce, cebulka i przecier pomidorowy :) Spójrzcie na dokładne proporcje.
Potrzebujemy:
- 500 g kiełbasy śląskiej z szynki Maestro Henryk Kania
- 1 czerwona cebula
- 1 puszka białej fasoli
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 300 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy na nią pokrojoną w talarki kiełbasę oraz cebulę.
Podsmażamy je do momentu aż zaczną się rumienić.
Fasole odcedzamy z zalewy i dodajemy do zrumienionej kiełbasy i cebuli.
Całość zalewamy przecierem pomidorowym, doprawiamy i doprowadzamy do wrzenia.
Podajemy z ugotowanym makaronem. Mniam!
prosto i pysznie :)
OdpowiedzUsuń