wtorek, kwietnia 16, 2019

Babka z fasoli


Fit ciasto



Głównym składnikiem brownie z fasoli jest fasola biała. Gotowanie fasoli to bardzo mozolny i czasochłonny proces, dlatego ja bardzo często używam fasoli z puszki, fasola z puszki jest po prostu idealnie ugotowana, skraca czas pracy i bardzo ułatwia życie. Fasola to bardzo zdrowe warzywo strączkowe, dlatego też zjadamy ją częściej z puszki, aniżeli miałabym gotować fasolę samodzielnie, a wcześniej moczyć ją około 12 godzin. Takie cuda wianki to tylko i wyłącznie na wielki garnek, kiedy na przykład gotowana jest fasolka po bretońsku.



brownie z fasoli


Przepisy na święta to dla każdego blogera ogromne wyzwanie i odpowiedzialność, ponieważ musimy przygotować dania na wielkanoc jeszcze przed świętami, a co najważniejsze (!) muszą być to naprawdę dobre dania wielkanocne, które nie zepsują Wam świąt! :) Wielkanoc 2020 musi się udać.

Przepisy na ciasta:


Jak święta Wielkanocne to i życzenia wielkanocne (kartki wielkanocne), śniadanie wielkanocne, dania wielkanocne na ciepło i ciasto musi znaleźć się na stole wielkanocnym. Wielkanoc moim zdaniem bardzo mocno kojarzy się z jednym ciastem, a jest nim babka piaskowa lub baba cytrynowa. Postawiłam na jej zdrowszą wersję. Babka piaskowa została wyparta przez ciasto fasolowe, które ma w sobie dużo błonnika i żelaza. Babka z fasoli to taka analogiczna wersja brownie z fasoli. Babka piaskowa light jest mokra, ale jej miękisz nie jest ciężki. Ciasto z fasoli smakuje wyśmienicie i ten kto zdecyduje się na jego upieczenie będzie bardzo zadowolony. Wierzcie mi, warto eksperymentować! :)

przepisy na święta

Babkę zdobi polewa z czekolady i pyszne jajeczka pisanki. Jajka wielkanocne w wersji na słodko są do kupienia w każdym większym sklepie. Są to niebiańsko pyszne kolorowe małe jajeczka z chrupiącym migdałem w środku. Ciężko jest się powstrzymać, żeby ich nie schrupać ot tak :) Dla mnie najlepsze jajeczka czekoladowe jakie kiedykolwiek próbowałam. Zdjęcia wielkanocne również wyjdą ciekawiej, kiedy użyjecie takich ozdób. 

Babka przepis:

Babka z fasoli - składniki:


  • 2 puszki białej fasoli
  • 160 g mąki kukurydzianej
  • 50 g czekolady
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cytryna

Do ozdoby:


Babka z fasoli - wykonanie:


Fasolę odsączamy z zalewy i blendujemy na gładki krem. Nasze zdrowe ciasto nie może się bez niej obejść.

Miękkie masło miksujemy z cukrem, następnie dodajemy po 1 jajku cały czas miksując.
Do masła z cukrem i jajami dodajemy posiekaną czekoladę, mąkę kukurydzianą, zmiksowaną fasolę, proszek do pieczenia, a także skórkę otartą z cytryny i sok z 1 cytryny.

Wszystko dokładnie mieszamy i nasze ciasto fit przekładamy do foremki na babkę nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą lub kaszą manną.

Ciasto z białej fasoli pieczemy przez 50 minut w 190 stopniach C.

Ciasto dietetyczne studzimy w foremce, następnie wyjmujemy i oblewamy polewą przygotowaną w następujący sposób: w rondelku rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i masłem. Taką ciepłą masą oblewamy babkę i układamy na niej kolorowe jajeczka.

Dietetyczne ciasto możemy zajadać od razu po lekkim przestudzeniu polewy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger