Bułeczki śniadaniowe
Bułeczki drożdżowe z kukurydzą to takie radosne bułeczki, które zyskają aprobatę nie tylko dorosłych, ale również dzieci.
Kukurydza to takie złociste warzywo, które rozświetli każde danie, do którego ją dodacie. My ją uwielbiamy, a szczególnie w letnie wieczory ugotowaną w soczystych kolbach. Nie próbowałam jeszcze kukurydzy z grilla, ale w tym roku na pewno jej wypróbuję.
Powracając do zainteresowania bułeczkami dzieci to te kukurydziane supełki są świetnym pomysłem na śniadanie dla dzieci. Otóż dzieci to najbardziej szczerzy krytycy i ich aprobata jest dla mnie najlepszym podziękowaniem za trud włożony w ich przygotowanie. Uwielbiam to! Domowe bułki są pozycją numer 1 jeżeli chodzi o pieczywo wśród moich dzieciaków. Śniadanie moich dzieci jest bardzo ważnym punktem dnia i choć zwykle przeciąga się niemalże do godziny 11 to zjedzone być musi, bo to najważniejszy posiłek dnia.
Mam dla Was jeszcze kilka innych pomysłów śniadaniowych.
Pomysł na śniadanie:
Bułeczki drożdżowe z kukurydzą nadają się świetnie na piknik. Ich struktura jest wyśmienita. Nie są to takie typowo drożdżowe napompowane bułeczki, są zwarte, a ich miękisz przeplatany jest złocistymi ziarenkami kukurydzy.
Przepis na bułeczki drożdżowe
Potrzebujemy:
- 10 g świeżych drożdży
- 35 g cukru
- 250 ml mleka
- 60 ml wody
- 330 g mąki pszennej
- 50 g mąki kukurydzianej
- garść kukurydzy z puszki
- 30 g oleju z pestek dyni, u mnie olej z pestek dyni Koala
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Jak zrobić bułeczki drożdżowe?
W rondelku mieszamy dokładnie wodę, mleko, olej, sól oraz mąkę kukurydzianą, następnie je podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia. Masę odstawiamy do przestudzenia.
Drożdże rozkruszamy do mąki pszennej, dodajemy do niej również odsączoną kukurydzę, jajko, a także przestudzoną masę kukurydzianą. Wyrabiamy nasze ciasto drożdżowe.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe chwile zarabiamy, dzielimy na 8 równych części. Z każdej z części rolujemy wałeczek, na którym zawiązujemy supełek, jedną końcówkę zakładamy na górę supełka, a drugą pod spód.
Supełki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Bułeczkom dajemy jeszcze 15 minut, aby się napuszyły.
Napuszone bułeczki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 20 minut.
Bułeczki drożdżowe z kukurydzą po upieczeniu przekładamy na kratkę i czekamy aż ostygną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego