wtorek, kwietnia 09, 2019

Kruche ciasto z kremem

ciasto

Ciasto kruche 


Przepis na ciasto kruche jest bardzo łatwy, wystarczy go zbytnio nie ocieplać i nie będzie mowy o zakalcu, czy cieście, do którego można wbijać gwoździe.

Pamiętam swoje pierwsze kruche ciastka. Byłam jeszcze dzieckiem, ale już miałam zapędy do tego, żeby coś upichcić. No.. ale to były niezbyt zjadliwe ciastka, do których właśnie można było wbijać gwoździe - były tak twarde. Obecnie mi się to już nie zdarza, choć wpadki w kuchni nie są mi obce pod innymi względami. Uważam, że zdarzają się każdemu i nie można się nimi załamywać, jedynym i słusznym rozwiązaniem jest to, żeby się z nich śmiać.

Pyszne ciasta:


Kruche ciasto


Ciasto, o jakim dzisiaj mowa to spontaniczne kruche ciasto z kremem, pianką i suszonymi owocami zblendowanymi z przepyszną herbatą. Całość komponuje się przepysznie i warto je przygotować. 

Suszone owoce zalane gorącą herbatą robią się niesamowicie miękkie i można z nich przygotować coś w rodzaju musu lub konfitury, którą smarujemy kruche ciasto. Najlepiej użyć do tego szklanki z podwójnym dnem, które dłużej utrzymają ciepło. Taki owocowy mus dobrze zmiękcza ciasto, przez co ciasto kruche dobrze się kroi. 

pyszne ciasta


Kruche ciasto przepis:


  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 4 żółtka
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu


Warstwa owocowa:



Krem kawowy:


  • 500 ml śmietanki 36%
  • 250 g kremowego serka lub mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Budyniowa pianka:


  • 4 białka
  • 100 g cukru pudru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • kilka kropel olejku cytrynowego
ciasto kruche przepis podstawowykruche ciasto przepis


Ciasto kruche przepis:

Jak zrobić kruche ciasto?


Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem mieszamy, tworząc kopczyk. Na środek dodajemy żółtka i śmietanę oraz pokrojone w kostkę bardzo zimne masło. Całość siekamy nożem lub siekaczem dosyć dokładnie. Bardzo szybko zagniatamy ciasto, żeby go za bardzo nie ocieplić naszymi dłońmi.

Kulkę ciasta dzielimy na 2 równe części i wkładamy do lodówki na minimum godzinę (moje było tam aż 2 dni).

Kruche ciasto wyciągamy z lodówki i równomiernie rozprowadzamy na blaszce (duża standardowa) wyłożonej papierem do pieczenia. To samo robimy z drugą kulką ciasta.

Ile piec kruche ciasto?


Kruche ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 - 20 minut. Musi się zezłocić.

Upieczone wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Budyniowa pianka:

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy do momentu, aż piana zacznie błyszczeć, a cukier się rozpuści. Na koniec dodajemy proszek budyniowy i olejek cytrynowy i mieszamy je dokładnie z pianą. 

Piankę pieczemy w takiej samej blaszce jak ciasto kruche, na papierze do pieczenia przez 12 minut w 160 stopniach.

Warstwa owocowa:

Herbatę zalewamy wrzątkiem (około 120 ml). Mocną herbatą zalewamy suszone owoce (większe kawałki należy pokroić) i odstawiamy na 10 minut. Następnie dokładnie je blendujemy razem z płynem, w jakim się moczyły.

Tak przygotowanym wkładem owocowym smarujemy jeden z kruchych blatów.

Krem kawowy:

Śmietankę ubijamy z mascarpone, na koniec dodajemy cukier i kawę rozpuszczalną. Dokładnie mieszamy i połowę z masy wykładamy na naszą owocową warstwę, którą posmarowaliśmy jeden z blatów ciasta.

Na kremie układamy budyniową piankę (wystudzoną) i smarujemy ją pozostałą częścią kremu. Całość zakrywamy drugim blatem kruchego ciasta.

Kruche ciasto z kremem najlepiej smakuje po kilku godzinach, kiedy nieco zmięknie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger