Chleb domowy
Przepis na chleb z boczkiem rozpoczynamy od przygotowania podstawowego ciasta. Ciasto drożdżowe na ten chleb jest delikatne. Drożdżowe ciasto na mleku zawsze wychodzi odrobinę bardziej delikatne i słodsze niż na wodzie.
Chleb na drożdżach nie wymaga od nas specjalnych umiejętności, wcześniejszych przygotowań, regularności, jak w wypadku chleba na zakwasie. Można go zrobić zawsze, o każdej porze, nie pamiętając o dokarmianiu zakwasu. Wystarczą drożdże świeże, albo suche, ja wolę świeże drożdże, ciepło, odrobina serca, samozaparcia i gotowe!
Zobacz też - Przepis na chleb na drożdżach:
Chleb przepis
- 14 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 1 łyżeczka soli
Dodatki:
- boczek - 150 g, u mnie boczek wędzony Maestro Henryk Kania
- ser pleśniowy, na przykład z niebieską pleśnią - 20 g
- ser żółty - 130 g
- 1 cebulka dymka
Jak upiec chleb?
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i dodajemy je do maki z solą. Zagniatamy elastyczne ciasto drożdżowe. Wyrabianie robotem potrwa około 3 minuty.
Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości, na około 30 minut w ciepłe miejsce.
Boczek kroimy w kosteczkę, ser pleśniowy również, a ser żółty ścieramy na tarce. Cebulę dymkę drobno siekamy łącznie ze szczypiorkiem.
Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojone dodatki i wgniatamy je ręcznie w ciasto.
Kiedy ciasto zabierze nam wszystkie dodatki, przekładamy je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Chleb odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
W jakiej temperaturze piec chleb?
Wyrośnięty chleb wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C na pierwsze 1 minut, po czym temperaturę obniżamy do 175 stopni C i pieczemy kolejne 35 minut.
Gotowy chleb z boczkiem studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego