Potrzebujemy:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 5 g soli
- 5 g peklosoli, można zastąpić zwykłą solą
- 10 g przyprawy Kebabczeta (przyprawa turecka na bazie kminku i tymianku)
Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy i zostawiamy pod przykryciem na 24 h.
Następnego dnia wkładamy mięso w słoiki, dociskając, aby zostawić jak najmniej powietrza. Wypełniamy słoiki do 3/4 wysokości. Zakręcamy i wkładamy do garnka z wodą. Wody musi być do 3/4 wysokości słoików. Gotujemy na wolnym ogniu przez 50 minut od momentu zagotowania się wody. Po 24 h ponownie gotujemy słoiki,tym razem 40 minut. Kolejnego dnia, jeśli nie zamierzacie zjeść szynki w przeciągu 2-3 miesięcy, gotujemy 30 minut.
Przyprawa podlinkowana jest do sklepu,w którym możecie ja kupić. Smak mięsa przy jej użyciu jest na prawdę warty poświęcenia chwili na dokonanie zakupów w sklepie Tradismak.
Upoluję mięso, zdobędę słoiki i jadę z tym ;-)
OdpowiedzUsuńZnowu brakuje zdjęć jedzenia z bliska, za to dokładnie widać szkło słoikowe i pomidory w misce.
OdpowiedzUsuńprzepis jest - wystarczy zrobic i jedzenie juz blizej byc nie moze.
Usuń