Dlatego u mnie pomidorówka, ale taka w mojej wersji, na wywarze z warzyw, które później blenduję, dzięki czemu zupa jest gęsta i kremowa, tak jak lubię.
Potrzebujemy:
- udko z kurczaka, bądź porcję rosołową
- dwie duże marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 500 g przecieru pomidorowego
- szczypta czosnku niedźwiedziego Piątnica
- do smaku sól cytrynowa Piątnica
- świeżo mielony pieprz
- suszona bazylia Piątnica około łyżeczki
- 2 litry wody
Warzywa kroimy i wkładamy do garnka razem z mięsem, zielem angielskim i liściem laurowym. Zalewamy wodą i gotujemy około godzinę, tak aby warzywa były miękkie, a mięso ugotowane.
Wyjmujemy mięso, ziele angielskie i liście laurowe na talerz. Do zupy dolewamy przecier, dodajemy czosnek niedźwiedzi i bazylię i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i blendujemy zupę z warzywami, aby powstał nam krem, w zależności od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać, możemy dolać nieco więcej wody, wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych.
Doprawiamy zupę i ponownie stawiamy na gazie. Mięso obieramy od kości i wrzucamy do garnka z zupą.
Zupę możemy podawać z dowolnym makaronem i doprawić olejem z pestek dyni, ja użyłam oleju z Oleofarm i posypałam całość szczypiorkiem. :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego