Szybkie danie dla dziecka
Po spacerze nasze brzuchy głośno grały marsza. Przygotowanie czegoś na szybko wiązało się z placuszkami, które zjadłby zarówno Oskarek jak i ja. Bardzo lubimy smażone warzywa, a w szczególności marchewkę, która zyskuje bardzo na smaku w przypadku takiego typu obróbki termicznej.
W zamrażarce zawsze mamy szpinak, bo po odrobinie dodajemy go do wielu dań. Mrożony szpinak świetnie sprawdza się w przypadku, kiedy macie małe dzieci, bo jest zdrowy i uważam, że dzieci należy do niego przekonywać od samego początku
Potrzebujemy:
- 1 marchew startą na małych oczkach tarki
- 2 brykiety szpinaku mrożonego (jeśli nie jest rozdrobniony, po rozmarznięciu należy go posiekać)
- 2 łyżki Bielucha lub innego serka naturalnego
- 2 łyżeczki mąki żytniej
- 4 łyżeczki mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżeczki amarantusa ekspandowanego
- 1 łyżeczka sezamu
- pół ząbka czosnku
- szczypta pieprzu
- łyżeczka oliwy
Wszystkie składniki na placki z marchewki i szpinaku mieszamy ze sobą.
Podgrzewamy patelnię i z ciasta formujemy łyżką płaskie kotleciki i smażymy je na suchej patelni ceramicznej np. smażenie z obu stron w sumie potrwa około 5 minut, na niewielkim ogniu.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego