niedziela, lutego 01, 2015

Placki z marchewki i szpinaku



Szybkie danie dla dziecka



Po spacerze nasze brzuchy głośno grały marsza. Przygotowanie czegoś na szybko wiązało się z placuszkami, które zjadłby zarówno Oskarek jak i ja. Bardzo lubimy smażone warzywa, a w szczególności marchewkę, która zyskuje bardzo na smaku w przypadku takiego typu obróbki termicznej.

szybkie placki

W zamrażarce zawsze mamy szpinak, bo po odrobinie dodajemy go do wielu dań. Mrożony szpinak świetnie sprawdza się w przypadku, kiedy macie małe dzieci, bo jest zdrowy i uważam, że dzieci należy do niego przekonywać od samego początku

Potrzebujemy:
  • 1 marchew startą na małych oczkach tarki
  • 2 brykiety szpinaku mrożonego (jeśli nie jest rozdrobniony, po rozmarznięciu należy go posiekać)
  • 2 łyżki Bielucha lub innego serka naturalnego
  • 2 łyżeczki mąki żytniej
  • 4 łyżeczki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki amarantusa ekspandowanego
  • 1 łyżeczka sezamu
  • pół ząbka czosnku
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka oliwy 
Wszystkie składniki na placki z marchewki i szpinaku mieszamy ze sobą. 

Podgrzewamy patelnię i z ciasta formujemy łyżką płaskie kotleciki i smażymy je na suchej patelni ceramicznej np. smażenie z obu stron w sumie potrwa około 5 minut, na niewielkim ogniu.


Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger