Jak to ja, postanowiłam coś wyczarować w kuchni. Stanęło na torcie, kształt - oczywiście walentynkowe serce. Afrodyzjak? Czekolada - stąd czekoladowy biszkopt. Biszkopty nieskromnie mówiąc wychodzą mi pyszne i puszyste jak chmurka. :) Do czekolady idealnie pasuje mi kontrastowe połączenie z bitą śmietaną i mascarpone.
A więc, potrzebujemy:
Biszkopt:
- 4 jaja
- pół szklanki cukru
- łyżka kakao (kopiasta)
- dwie łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, kiedy mieszadłem "lejemy" ósemkę, powinna być cała widoczna przez chwilę, wtedy jajka są dobrze ubite.
Przesiewamy powoli resztę składników do masy jajecznej i delikatnie, ale zdecydowanym ruchem mieszamy.
Wylewamy do formy, może to być tak jak w moim przypadku forma w kształcie serca, ciasta spokojnie wystarczy na tortownicę, średnica tortownicy zmieni nieznacznie wysokość biszkoptu, ale nie ma to większego znaczenia.
Pieczemy 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Masa:
- 330 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
- 150 g serka mascarpone
- łyżka cukru pudru
- łyżeczka żelatyny plus niewielka ilość wody
Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody i wstawiamy na 20 s do mikrofalówki, aby się rozpuściła. Można ją również zalać wrzątkiem, ale sposób z mikrofalówką jest o wiele prostszy i bardziej efektywny.
Śmietanę ubijamy na sztywno z łyżką cukru pudru, dolewamy rozpuszczoną żelatynę (nie może być gorąca) cały czas mieszając. Dodajemy mascarpone i dobrze mieszamy, aby śmietana i serek się ze sobą połączyły.
Poncz:
- filiżanka mocnej czarnej herbaty
Ponadto:
- Przygotowana wcześniej galaretka w odcieniu czerwieni (truskawkowa), bądź fioletu (owoce leśne), można foremkami do ciastek wyciąć z niej kształt serca, wcześniej należy przelać ją do naczynia, w którym uzyska niezbyt dużą wysokość
- 3 łyżki konfitury morelowej, u mnie konfitura z Maroko Sklep, do kupienia TUTAJ
Zimny biszkopt kroimy poziomo na dwie części, nasączamy ponczem , najlepiej od wewnątrz jeden i drugi blat. spód tortu smarujemy konfiturą morelową i nakładamy około połowy masy śmietanowej i przykrywamy drugim blatem. Resztą kremu smarujemy boki i wierzch tortu, wygładzamy powierzchnię i układamy ozdoby wycięte z galaretki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego