sobota, lutego 14, 2015

Tort Walentynkowa Rozkosz

Walentynki, walentynki - w tym roku obchodzę, a co! :) Mąż kupił wcześniej kwiaty i czekoladę, nie ma wyjścia, trzeba świętować.
Jak to ja, postanowiłam coś wyczarować w kuchni. Stanęło na torcie, kształt - oczywiście walentynkowe serce. Afrodyzjak? Czekolada - stąd czekoladowy biszkopt. Biszkopty nieskromnie mówiąc wychodzą mi pyszne i puszyste jak chmurka. :) Do czekolady idealnie pasuje mi kontrastowe połączenie z bitą śmietaną i mascarpone.


A więc, potrzebujemy:

Biszkopt:

  • 4 jaja
  • pół szklanki cukru
  • łyżka kakao (kopiasta)
  • dwie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, kiedy mieszadłem "lejemy" ósemkę, powinna być cała widoczna przez chwilę, wtedy jajka są dobrze ubite.
Przesiewamy powoli resztę składników do masy jajecznej i delikatnie, ale zdecydowanym ruchem mieszamy.
Wylewamy do formy, może to być tak jak w moim przypadku forma w kształcie serca, ciasta spokojnie wystarczy na tortownicę, średnica tortownicy zmieni nieznacznie wysokość biszkoptu, ale nie ma to większego znaczenia.
Pieczemy 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni C.

Masa:
  • 330 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 150 g serka mascarpone
  • łyżka cukru pudru
  • łyżeczka żelatyny plus niewielka ilość wody

Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody i wstawiamy na 20 s do mikrofalówki, aby się rozpuściła. Można ją również zalać wrzątkiem, ale sposób z mikrofalówką jest o wiele prostszy i bardziej efektywny.
Śmietanę ubijamy na sztywno z łyżką cukru pudru, dolewamy rozpuszczoną żelatynę (nie może być gorąca) cały czas mieszając. Dodajemy mascarpone i dobrze mieszamy, aby śmietana i serek się ze sobą połączyły.

Poncz: 
  • filiżanka mocnej czarnej herbaty
Ponadto:
  • Przygotowana wcześniej galaretka w odcieniu czerwieni (truskawkowa), bądź fioletu (owoce leśne), można foremkami do ciastek wyciąć z niej kształt serca, wcześniej należy przelać ją do naczynia, w którym uzyska niezbyt dużą wysokość
  • 3 łyżki konfitury morelowej, u mnie konfitura z Maroko Sklep, do kupienia TUTAJ

Zimny biszkopt kroimy poziomo na dwie części, nasączamy ponczem , najlepiej od wewnątrz jeden i drugi blat. spód tortu smarujemy konfiturą morelową i nakładamy około połowy masy śmietanowej i przykrywamy drugim blatem. Resztą kremu smarujemy boki i wierzch tortu, wygładzamy powierzchnię i układamy ozdoby wycięte z galaretki.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger