Bardzo ważny jest sposób jej przygotowania, dlatego że potrafi być gorzka i niezbyt smaczna, gdy zrobimy to w nieodpowiedni sposób.
Kaszę najpierw powinniśmy dobrze wypłukać na sicie przelewając ja zimną wodą. Następnie trzeba przelać ją wrzątkiem i dopiero wtedy wrzucić do garnka i zalać wodą.
Na budyń jaglany (proporcje możecie zmniejszać lub zwiększać oczywiście) potrzebujemy:
- 100g kaszy jaglanej
- 300 g wody
- 6 daktyli
Kaszę przygotowujemy jak w tekście powyżej i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą, wrzucamy daktyle i wstawiamy na palnik. Wyłączamy ogień, kiedy woda zacznie wrzeć NIE MIESZAMY
Kiedy kasza będzie juz kleista blendujemy ją razem z daktylami dłuższą chwilę, aby masa nabrała konsystencji budyniu.
U nas dodatkowo posypana amarantusem ekspandowanym, do kupienia w sklepie piatnica.net (banner po prawej stronie ;) )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego