My mamy na taką okoliczność bardzo dobry sposób! Kotlety jajeczne. Prosta i pyszna potrawa. Nam najlepiej smakują z ziemniaczkami i mizerią :)
Potrzebujemy:
- 6 jaj ugotowanych na twardo
- 1-2 surowe jaja (musicie sami stwierdzić na podstawie konsystencji masy, czy dodatkowe jajko będzie potrzebne)
- 1 łyżka mąki pszennej
- szczypiorek
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- olej rzepakowy do smażenia
Jajka ugotowane na twardo siekamy, bądź kroimy w kosteczkę, wszystko zależy od Was samych ;)
Do pokrojonych jaj dodajemy surowe jajko, posiekaną natkę pietruszki i posiekany szczypiorek. Doprawiamy do smaku i mieszamy.
Teraz jest moment, w którym musimy stwierdzić czy kolejne surowe jajko jest potrzebne czy też nie.
Formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Warto pomóc sobie miseczką z wodą, w której będziemy zamaczać dłonie przed nabraniem porcji "ciasta" do lepienia kulek.
Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego