Sernik z truskawkami, czy może być bardziej idealne połączenie? Lepiej już być nie może.
Truskawki pod postacią musu nie obrażą się jeśli użyjecie tych mrożonych, to nie ma większego znaczenia, a smak.. oj warto powracać do letnich, czerwonych wspomnień okraszonych malutkimi zielonymi piegami :))) Ciasto dodatkowo posmarowałam konfiturą truskawkową od MarokoSklep, dzięki czemu mój sernik jest podwójnie truskawkowy! Szczerze polecam, na każdą okazję.
Potrzebujemy:
CIASTO:
- 100 g margaryny lub masła, zimnego pokrojonego w kawałki
- 200 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 40 g cukru
MASA SEROWA:
- 500 g sera białego, może być w wiaderku lub kostka 2-krotnie zmielona
- 2 jajka, białko i żółtko oddzielnie
- 100 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 budyń w proszku bez cukru, może być śmietankowy lub waniliowy
- szczypta soli
MUS TRUSKAWKOWY:
- 200 g truskawek, mogą być mrożone
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Zagniatamy szybko kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową blaszkę o wymiarach około 20x20 cm. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy serowej.
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puch, następnie dodajemy ser i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy jogurt i budyń i również mieszamy tylko do momentu połączenia się składników.
Z białek i szczypty soli ubijamy pianę i łączymy delikatnie z masą serową.
Ciasto smarujemy konfiturą truskawkową i wylewamy na nie masę serową.
Wkładamy do piekarnika na około 50 minut/180 stopni, nie trzeba wcześniej nagrzewać piekarnika.
Najlepiej jeśli sernik ostygnie przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Truskawki wcześniej rozmrażamy i wrzucamy do rondelka wraz z cukrem i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Truskawki razem z sokiem jaki puściły miksujemy na gładką masę. Następnie wsypujemy łyżkę mąki ziemniaczanej i energicznie mieszamy, najlepiej trzepaczką, aby nie powstały grudy.
Jeszcze gorący wylewamy na wierzch ostudzonego sernika.
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puch, następnie dodajemy ser i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy jogurt i budyń i również mieszamy tylko do momentu połączenia się składników.
Z białek i szczypty soli ubijamy pianę i łączymy delikatnie z masą serową.
Ciasto smarujemy konfiturą truskawkową i wylewamy na nie masę serową.
Wkładamy do piekarnika na około 50 minut/180 stopni, nie trzeba wcześniej nagrzewać piekarnika.
Najlepiej jeśli sernik ostygnie przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Truskawki wcześniej rozmrażamy i wrzucamy do rondelka wraz z cukrem i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Truskawki razem z sokiem jaki puściły miksujemy na gładką masę. Następnie wsypujemy łyżkę mąki ziemniaczanej i energicznie mieszamy, najlepiej trzepaczką, aby nie powstały grudy.
Jeszcze gorący wylewamy na wierzch ostudzonego sernika.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego