Serniki, moje ulubione ciasta. Wbrew pozorom nie wszystkie robi się dłuuugo i mozolnie. Ten przepis pozwoli Wam na uzyskanie puszystego sernika z cudowną bezową koroną bez poświęcania mu kilku godzin pracy. Cytrynowa nuta konfitury od MarokoSklep dodatkowo wzbogaci smak i przełamie słodycz. Sprawdźcie sami.
Potrzebujemy:
CIASTO:
- 100 g margaryny lub masła, zimnego pokrojonego w kawałki
- 200 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 40 g cukru
MASA SEROWA:
- 500 g sera białego, może być w wiaderku lub kostka 2-krotnie zmielona
- 2 jajka, białko i żółtko oddzielnie
- 100 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 budyń w proszku bez cukru, może być śmietankowy lub waniliowy
- szczypta soli
BEZA:
- 4 białka
- 4 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Zagniatamy szybko kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową blaszkę o wymiarach około 20x20 cm. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy serowej.
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puch, następnie dodajemy ser i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy jogurt i budyń i również mieszamy tylko do momentu połączenia się składników.
Z białek i szczypty soli ubijamy pianę i łączymy delikatnie z masą serową.
Ciasto smarujemy konfiturą cytrynową i wylewamy na nie masę serową.
Wkładamy do piekarnika na około 50 minut/180 stopni, nie trzeba wcześniej nagrzewać piekarnika.
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puch, następnie dodajemy ser i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy jogurt i budyń i również mieszamy tylko do momentu połączenia się składników.
Z białek i szczypty soli ubijamy pianę i łączymy delikatnie z masą serową.
Ciasto smarujemy konfiturą cytrynową i wylewamy na nie masę serową.
Wkładamy do piekarnika na około 50 minut/180 stopni, nie trzeba wcześniej nagrzewać piekarnika.
Chwilę przed upływem czasu wypieku sernika ubijamy białka ze szczyptą soli. Kiedy białka będą już prawie ubite dodajemy po łyżce cukru pudru, ciągle ubijając.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i szybko nakładamy na niego pianę z białek i cukru. Wkładamy ponownie do piekarnika na około 10 minut/ 170 stopni
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego