Sałatki - idealne przystawki do podania gościom. Łatwo i szybko się je przyrządza. Można dostosować je do swoich upodobań Zmieniając niedogodny składnik na inny, bądź pominąć go, a z pewnością i tak wyjdzie kulinarne cudo!
Szynka wędzona od Dudy to idealny nośnik smaku w tej sałatce. Polecam do śniadania wielkanocnego.
Potrzebujemy:
- 200 g dowolnego makaronu, który następnie gotujemy według wskazówek producenta
- 3 plastry szynki wędzonej, u mnie od producenta Duda, plaster grubości 1 cm
- pół czerwonej papryki
- 2 ogórki konserwowe
- 3 ugotowane jajka
- 1 mała cebula
- 4 łyżki majonezu, ja użyłam domowego, przepis TUTAJ
- sól, pieprz
- szczypiorek do ozdoby
Ugotowany makaron przelewamy wodą 3 krotnie, aby się nie sklejał.
Cebulę, ugotowane jajka i ogórki konserwowe kroimy w drobniutką kostkę. Paprykę kroimy w nieco większą kosteczkę, a szynkę w jeszcze odrobinę większą.
Całość mieszamy ze sobą dodając majonez i przyprawy.
Ozdabiamy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Całość mieszamy ze sobą dodając majonez i przyprawy.
Ozdabiamy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego