Babeczki tak lekkie, że można się nimi zajadać bez zbędnych wyrzutów sumienia.
Chciałam pokazać Wam jak można wykorzystać łuskane nasiona konopii spożywczej oraz, że babeczki można wykonać zupełnie bez użycia piekarnika.
Potrzebujemy:
Spód:
- 5 łyżek amarantusa ekspandowanego
- 5 łyżek łuskanych nasion konopii (u mnie od Markon)
- 10 daktyli
- 2 łyżeczki oleju kokosowego (u mnie Olini)
- 2 łyżeczki masła orzechowego z nerkowców (u mnie od Primavika)
Daktyle namaczamy we wrzątku przez około 15 minut. Później je odsączamy i miksujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i energicznie mieszamy. W razie potrzeby możemy dodać więcej amarantusa, każde daktyle są niestety różnej wielkości i trudno określić jednoznacznie ;)
Na dno foremek silikonowych do muffinek wykładamy po jednej łyżeczce masy i ugniatamy ją łyżeczką zwilżoną lekko w wodzie.
Odstawiamy do lodówki na pół godziny.
Masa serowa:
Na dno foremek silikonowych do muffinek wykładamy po jednej łyżeczce masy i ugniatamy ją łyżeczką zwilżoną lekko w wodzie.
Odstawiamy do lodówki na pół godziny.
Masa serowa:
- 200 g twarogu półtłustego
- 100 ml mleka
- 2 łyżki mąki konopnej (u mnie mąka od Markon)
- 2 łyżki syropu klonowego
- pół łyżeczki agar agar
- filiżanka wody w temperaturze 90°C
Twaróg miksujemy z mlekiem, mąką konopną i syropem klonowym na gładką masę.
Agar agar rozpuszczamy w gorącej wodzie i wlewamy do masy serowej cienką strużką cały czas miksując.
Wykładamy po łyżce masy na spody babeczek.
Wkładamy do lodówki na 5 minut.
- 150 g truskawek
- 2 łyżki syropu klonowego
- pół łyżeczki agar agar
- filiżanka wody w temperaturze 90°C
www.phonetube.pl - naprawa telefonów Warszawa
OdpowiedzUsuń