Zawsze smaczne i sycące, do tego jakaś pyszna surówka i bach! Obiad gotowy.
Potrzebujemy:
- mięsne części kurczaka, u nas 3 udka
- 2 łyżki przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu, np. od Przyprawy Premium do kupienia TUTAJ
- woda do podlewania kurczaka
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki mąki orkiszowej, ja użyłam mąki Typ 2000 od Cabas.pl
Kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Na rozgrzany olej układamy kawałki kurczaka i posypujemy je przyprawą warzywną bez glutaminianu sodu.
Kurczaka obsmażamy z 2 stron, następnie podlewamy nieco wodą, aby cały smak z patelni się "odkleił".
Kurczaka zalewamy szklanką wody i dusimy około godziny, zerkając co jakiś czas, czy woda całkiem nie wyparowała.
Po tym czasie zdejmujemy całość z ognia i wyjmujemy kurczaka na talerz, aby nam nieco ostygł. mięso oddzielamy od kości i szarpiemy na mniejsze kawałki, po czym wrzucamy wszystko z powrotem na patelnię, oczywiście bez kości ;)
Całość jeszcze chwilę podgrzewamy.
Mąkę orkiszową rozrabiamy z niewielką ilością wody i dodajemy do gotującego się mięsa z płynem z duszenia i energicznie mieszamy, aby sos stał się gładki.
Podajemy z makaronem, ryżem, kaszą, bądź ziemniakami, jak kto lubi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego