Stara ma również swój urok, ale młoda.. młodej nie dorówna ;)
Postanowiłam, że zjemy ją na surowo. Jest tak delikatna, że nie miałam serca tej mojej pierwszej w tym roku gotować.
Postanowiłam przygotować prostą i szybką surówkę, a przede wszystkim bardzo zdrową. Z olejem słonecznikowym od Oleje Świata, który w smaku jest jak świeże ziarna słonecznika, tego trzeba spróbować. :)
Potrzebujemy
- główka młodej kapusty
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 4 łyżki oleju słonecznikowego, bądź takiego jaki macie w domu, najlepiej tłoczony na zimno
- łyżeczka soli
- świeżo mielony pieprz
- łyżeczka soku z cytryny
Główkę kapusty kroimy na pół wzdłuż głąba, następnie szatkujemy na drobno nożem.
W tym czasie obieramy marchew i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach, to samo robimy z jabłkiem i to skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie zmieniło koloru. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Kapustę ponownie ugniatamy ręką i wylewamy cały sok jaki z niej wypłynął (to usunie też nadmiar soli).
Dodajemy resztę składników i mieszamy. Wstawiamy na 10 minut do lodówki, aby smaki mogły ze sobą zacząć współdziałać. Po tym czasie surówka może wieść pierwsze skrzypce podczas smacznego obiadu :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego