Po pierwsze trzeba ugotować dziecku obiad. Zupka z młodej kapustki będzie w sam raz! :)
Potrzebujemy:
- 4 plasterki polędwiczki z królika, bądź kawałek innego dobrego mięska
- mała garść poszatkowanej młodej kapusty
- 1 ziemniak pokrojony w kosteczkę
- łyżka tartej marchwi
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
*wywar z mięsa może uczulać
Ja tę zupę ugotowałam na wywarze mięsnym, aczkolwiek możecie w osobnym garnku ugotować mięso i pozostałe składniki zupy w osobnym.
Wg mojego gotowania najpierw przez pół godziny gotowałam mięso z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego w wodzie, musi być jej tyle, aby przykryć mięso plus nieco ponad tę powierzchnię. W czasie gotowania należy ściągnąć z powierzchni wody burzyny, które wytwarzają się podczas gotowania mięsa.
Po tym czasie dodałam resztę składników i gotowałam dopóki nie zmiękły ziemniaczki.
Na koniec wyjęłam przyprawy, aby przypadkiem nie znalazły się w porcji dla Oskarka. Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego