Rolada to jedno z najprostszych ciast!
Biszkopt kakaowy niedawno pojawił się na blogu i przepis do niego możecie znaleźć TUTAJ.
Tym razem klasyczna wersja, która udaje się tak samo dobrze i wg mnie jest to najlepszy z możliwych wariantów robienia biszkoptu jaki tylko można znaleźć w "internetach"
Pomysły na roladę:
Klasyczny biszkopt na roladę - składniki:
- 5 jaj
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ja użyłam proszku do pieczenia od Przyprawy Premium
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Klasyczny biszkopt na roladę - wykonanie:
Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dobrze ubite jajka można sprawdzić poprzez "pisanie" cyfry 8 na masie mieszadłem, jeśli wzór zostaje na czas pisania, mamy dobrze ubite jaja.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja korzystam z blach z piekarnika, które są wystarczająco duże, aby przygotować później z biszkoptu roladę.
Pieczemy 10 - 15 minut w temp 175 stopni. Musimy biszkopt pilnować niestety, gdyż ten na roladę jest cienki, a każdy piekarnik inaczej piecze.
Jeszcze ciepłe ciasto razem z papierem zwijamy w rulon bawełnianą ściereczką.
Pozostawiamy do wystygnięcia, Wtedy mamy pewność, że przy zwijaniu rolady z masą, biszkopt nam nie popęka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego