Rolady robić uwielbiam. są to wbrew pozorom bardzo proste wypieki. Odkąd mój przepis na biszkopt idealny stał się tak banalnie prosty, a zarazem wychodzi mi on wspaniale, to jest ona bardzo częstym gościem u nas w domu.
Biszkopt na roladę wykonuję z przepisu, który podawałam Wam już TUTAJ.
Aby przygotować masę,
potrzebujemy:
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka w proszku
- 250 g masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
Zwykłe mleko, wraz z cukrem gotujemy do momentu, aż cały cukier nam się nie rozpuści. Następnie odstawiamy płyn do ostudzenia.
W misie ubijamy masło na puch i dodajemy do niego po trochę naszej mleczno cukrowej mikstury.
Następnie dodajemy cukier waniliowy i po łyżce mleka w proszku, aż wmieszamy w masło całość mleka w proszku.
Powstałą masą smarujemy biszkopt, a od wewnętrznej krawędzi kładziemy w rzędzie sezonowe owoce.
Zawijamy roladę pomagając sobie papierem, bądź ściereczką w jaki biszkopt był zawiniety.
Ciasto można dowolnie udekorować. Wedle gustu polać ja czekoladą, zrobić różyczki z bitej śmietany, bądź posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego