Potrzebujemy:
BISZKOPT:
- 4 jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki kakao
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki mąki pszennej typ 450, u mnie od Pliczko
Najpierw przesiewamy przez sitko suche składniki, oprócz cukru.
Jaja ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę.
Następnie powoli dosypujemy nasze przesiane składniki, delikatnie mieszając, aby nie opadła nam piana z jajek i cukru.
Przekładamy do tortownicy i pieczemy około 20 minut w temp 175°C.
Pamiętaj, aby przy biszkopcie wykładać papierem tylko dno blaszki, inaczej nie będzie równo rósł.
Po upieczeniu zrzucamy na ziemię z wysokości 0.5 m
Krem:
- 0.45 l mleka
- 25 g chałwy waniliowej, u mnie od Primo Gusto
- 1 budyń waniliowy
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego, u mnie od Pliczko
- 150 g masła
Na początek należy przygotować budyń.
Mniej więcej 2/3 mleka zagotowujemy razem z chałwą, w pozostałej części rozpuszczamy proszek budyniowy.
Do gotującego się mleka wlewamy pozostałą część z rozpuszczonym budyniem i mieszamy, aż zrobi się gęsty i zacznie gotować.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem trzcinowym do momentu, aż cukier całkiem się nie rozpuści.
Następnie dodajemy po niewielkiej ilości zimnego budyniu i cały czas miksujemy.
Ponadto:
- Kilkanaście truskawek
- 3 łyżki konfitury morelowej, u mnie był to mus owocowy bez cukru od Balviten
- Kilka czereśni do ozdoby
- kilka łyżek soku jabłkowego
Biszkopt kroimy na dwie części. Wkładamy dolną część do tortownicy i nasączamy ją sokiem jabłkowym. Truskawki kroimy na pół pionowo i rozcięciem przykładamy do boków blaszki i tak dookoła.
Pomiędzy truskawki wykładamy masę budyniową i w nią możemy powkładać kilka truskawek w całości.
Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i smarujemy wierzch musem morelowym.
Na środek wykładamy kilka czereśni.
Odstawiamy na minimum 3 h do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego