Sałatka z tak pysznymi krewetkami zaskoczy niejednego źle nastawionego osobnika do krewetek w ogóle. Zaręczam!
Centrum smaku to małe otoczone chrupiącą kokosową panierką krewetki, dopieszczone dodatkami.
Potrzebujemy:
- 1 opakowanie gotowanych krewetek
- 4 łyżki wiórek kokosowych
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- olej do smażenia
Krewetki rozmrażamy i zdejmujemy z nich ogonki.
Następnie wsypujemy oczyszczone krewetki do rozkłóconego jajka.
Kolejnym krokiem jest obtoczenie krewetek w panierce przygotowanej z wiórek kokosowych i mąki pszennej.
Tak przygotowane krewetki wkładamy ma rozgrzany olej i smażymy do zrumienienia. Odsączamy na ręczniku papierowym.
Ponadto:
- garść sałaty, u mnie sałata Little Gem
- kilka plasterków zielonego ogórka
- garść pistacji
Sałatę kroimy, bądź rwiemy na kawałki.
Pistacje lekko siekamy nożem.
Na sałacie układamy plastry ogórka i posypujemy pistacjami po polaniu sosem z opisu poniżej.
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich, bądź ziół przeznaczonych typowo do sałatek
- Krem balsamiczny
Jogurt naturalny mieszamy z majonezem i przyprawami.
Polewamy nim sałatę i ogórka. Następnie posypujemy posiekanymi pistacjami.
Kolejnym etapem jest nałożenie krewetek i polanie całości zygzakiem kremu balsamicznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego