poniedziałek, czerwca 22, 2015

Musaka

Musakę przygotowywałam pierwszy raz i stwierdzam, że jest to danie, które będzie się u nas pojawiało przynajmniej kilka razy w sezonie ;)
Wychodzi z tego przepisu na prawdę duża porcja. Można nią wykarmić gości lub jeść przez 3 dni :p
Kiedy będziecie przygotowywać Musakę pierwszy raz zapewne przepis wyda Wam się zawiły, namawiam do poukładania sobie w głowie, co, kiedy i po czym, bo będzie Wam łatwiej niż mi.. która co chwilę zaglądała do przepisu. .

Potrzebujemy:
  • 700 g mielonego mięsa, u nas było wieprzowe, ale w oryginalnym przepisie jest wołowe ;)
  • 3 bakłażany
  • 5 łyżek oliwy z oliwek, u mnie z Primo Gusto
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano, bądź 2 świeżego
  • 1 butelka passaty, u mnie od Primo Gusto
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • kilka łyżek mąki pszennej, u mnie mąka typ 450 od Pliczko
  • 100 g startego parmezanu
  • sól, pieprz
Sos:
  • 60 g masła
  • 50 g mąki pszennej, u mnie mąka typ 450 od Pliczko
  • 700 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 jaja
  • 50 g startego parmezanu
  • sól, pieprz

Bakłażany kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Plastry posypujemy solą i odstawiamy najlepiej na sito, aby wyciekł z nich sok z goryczą.
Cebulę siekamy w kostkę, czosnek rozgniatamy.
Na patelni rozgrzewamy 5 łyżek oliwy i wrzucamy na nią cebulę, szklimy. Kiedy cebula nam się już zeszkli dodajemy czosnek i chwilę jeszcze podgrzewamy cały czas mieszając. Po krótkiej chwili dodajemy mielone mięso oraz suche przyprawy i dusimy je 15 minut.
Po 15 minutach dole wam całą butelkę passaty i podgrzewamy całość w odkrytym naczyniu przez 20 minut, aby nadmiar wody wyparował. Po wyłączeniu palnika dodajemy posiekane świeże zioła.
Teraz zajmijmy się beszamelem.
W rondelku rozpuszczamy masło i do gorącego masła dodajemy mąkę. Chwilę przesmażamy.
Następnie porcjami dolewamy mleko i energicznie mieszamy, aby nie było grudek.
Wyłączamy palnik. Dodajemy przyprawy oraz ser i ponownie mieszamy.
Plastry bakłażana płuczemy pod bieżącą wodą, wycieramy suchym ręcznikiem, obtaczamy w mące i smażymy na lekko złoty kolor na patelni.
Naczynie, w którym będziemy piekli musakę smarujemy oliwą.
Dno wykładamy plastrami bakłażana, następnie dajemy warstwę mięsa i sosu beszamelowego.
Ostatnią warstwą powinny być plastry bakłażana pokryte sosem beszamelowym, który posypujemy tartym serem.
Wstawiamy naczynie do piekarnika na 40 minut. Ostatnie 10 minut pieczemy bez pokrywki, aby ser mógł się zarumienić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger