wtorek, lipca 14, 2015

Gozleme z pieczarkami i żółtym serem

Miałam w lodówce pieczarki, które prosiły "zrób z nas coś", Ostra wrzuciła przepis na turecki przysmak. Myślę sobie hmm.. Ona ma z fetą i szpinakiem, to ja sobie zrobię z tym co mam, czyli pieczarkami i serem.
Oryginalny przepis znajdziecie u Ostrej TUTAJ.

Potrzebujemy:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 jajo
  • 40 ml wody o temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
Ponadto:
  • 0.5 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 4 plastry żółtego sera
Na początku warto przygotować farsz. 
Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju, podobnie czosnek. Do tego dorzucamy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Smażymy na patelni dopóki nie odparuje cala woda z pieczarek. Po wyłączeniu ognia doprawiamy i odstawiamy na czas przygotowania ciasta.
Wyrabiamy ciasto, praktycznie tak jak na pierogi, kulkę ciasta wkładamy do woreczka i dajemy mu odpocząć. Następnie dzielimy na 4 części, z których wałkujemy w miarę okrągłe placki. 
Na środek każdego z nich nakładamy farsz pieczarkowy, na to plaster żółtego sera i placek zwijamy jak w kopertę, lekko dociskjąc całość. 
Patelnię rozgrzewamy i smarujemy lekko olejem, następnie nakładamy na nią nasze nafaszerowane placki i na wolnym ogniu smażymy dopóki nie pojawią się pęcherzyki, a następnie lekko zbrązowieją. 
Podajemy np. z sosem. U mnie Remulda duńska od Folwark idealnie tutaj pasowała. Możecie o niej poczytać TUTAJ


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger