sobota, lipca 18, 2015

Placuszki z cukinii


Na placuszki te zachorowalismy jakieś 3 lata temu, kiedy to zaczęliśmy je robić na potęgę przy cukiniowym sezonie. Placuszki są dużo lżejsze od ziemniaczanych, choć także smażone na tłuszczu. Smakują na prawdę wybornie i zachęcam do wypróbowania, bo warto :)





Potrzebujemy:
  • 3 cukinie
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • kilka listków bazylii
  • 2 jaka
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • sól, pieprz
Cukinię obieramy, w razie potrzeby łyżką wydrążamy środek i ścieramy na tarce, zasypujemy solą i odstawiamy np. na durszlak, aby odciekł nadmiar soku.
Marchew również ścieramy na tarce i łączymy z odciśniętą (nie do suchości) cukinią. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do całości. 
Następnie dodajemy resztę składników (natkę i bazylię drobno siekamy) i mieszamy, aby uzyskać jednolitą konsystencję. 
Smażymy z obydwu stron na rozgrzanej patelni lekko posmarowanej olejem.
Podajemy z kleksem śmietany. 

4 komentarze:

  1. mój synek uwielbia takie placuszki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam te placuszki! :) Jeszcze w tym sezonie nie robiłam. :> Jednak u mni zamiast marchewki daję cebulkę. Jednakże taką wersję też będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe. Bardzo lubię placki z cukinii :-)

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger