Frużelina truskawkowa to genialny dodatek do ciast, ale także naleśników, bułeczek. Gwarantuję Wam, że ilość z przepisu rozejdzie się jak przysłowiowe ciepłe bułeczki. :)
- 300 g truskawek, mogą być mrożone
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka zimnej wody
Owoce umieszczamy w garnku z grubym dnem, dodajemy cukier i sok z cytryny, zagotowujemy.
Kiedy nasze truskawki już bulgocą dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie. Wlewamy miksturę do truskawek i energicznie mieszamy. Przekładamy do wyparzonego słoiczka. Jeśli nie zużywamy jej od razu należy ją pasteryzować przez 15 minut.
Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:
Potrzebujemy:
- 300 g truskawek, mogą być mrożone, należy je wcześniej nieco rozmrozić
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka zimnej wody
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego