Potrzebujemy:
- 1 cukinię o jak najmniejszej średnicy
- 300 g mięsa mielonego z karkówki
- 1 jajko
- szczypta ziół prowansalskich, ja użyłam Galeo
- szczypta suszonego czosnku, ja użyłam Galeo
- sól, pieprz
- do obtoczenia: 2 jajka, mąka pszenna, bułka tarta
Cukinię obieramy i kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Środek wycinamy okręgiem do wykrawania ciastek.
Mięso doprawiamy ziołami, czosnkiem, solą i pieprzem, dodajemy 1 jajko i mieszamy.
Dziurki w plastrach cukinii wypełniamy mięsem, dobrze dociskając, aby całość była należycie wypełniona.
Obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano.
Świetny pomysł na fajne danie. Wypróbuje coś nowego, bo cierpię teraz na nadmiar cukinii.
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł na cukinię
OdpowiedzUsuń