Dzisiaj proponuję chleb na zakwasie, szybki i prosty, z niewielką ilością drożdży, które ogromnie przyspieszają cały proces. Z czasem przejdziecie na pieczenie chleba wyłącznie na zakwasie, choć wg mnie na taki trzeba mieć czas i móc go pilnować. Ciasto jest lejące i klejące. Takie ma być.
Na końcu znajdziecie przepis w wersji dla użytkowników Thermomixa!
Potrzebujemy:
- 550 g mąki żytniej typ 720 Młyny Stoisław
- 200 g mąki pszennej graham typ 1850 Młyny Stoisław
- 350 g mąki pszennej typ 450 Młyny Stoisław
- 80 g ziaren siemienia lnianego
- 100 g ziaren słonecznika
- 3 łyżeczki soli
- 350 g zakwasu żytniego
- 4 g świeżych drożdży
- 1 litr ciepłej wody
W misce mieszamy mąki, ziarna i sól. Do ciepłej wody dodajemy drożdże i dokładnie je rozpuszczamy. Do miski z suchymi produktami dodajemy zakwas oraz wodę z drożdżami i mieszamy drewnianą łyżką.
2 foremki "keksówki" o długości 25 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy otrębami, bądź płatkami owsianymi i wylewamy po połowie ciasta do każdej z nich.
Foremki umieszczamy w lekko rozgrzanym piekarniku (około 50 stopni C) i trzymamy w nim ciasto na chleb, dopóki to, nie zrówna się z brzegami foremek.
Pieczemy w temperaturze 185 stopni C przez 50-60 minut.
Do przygotowania tego chleba użyłam mąk z Młynów w Stoisławiu, które możecie kupić w sklepie online http://mlynystoislaw.pl
Z tymi mąkami bardzo dobrze mi się pracuje, a wypieki wychodzą wspaniale. Uwielbiam jak produkty, których używam mają wysoką jakość. :)
Przepis w wersji dla użytkowników Thermomixa:
Potrzebujemy:
- 275 g mąki żytniej typ 720 Młyny Stoisław
- 100 g mąki pszennej graham typ 1850 Młyny Stoisław
- 175 g mąki pszennej typ 450 Młyny Stoisław
- 40 g ziaren siemienia lnianego
- 50 g ziaren słonecznika
- 1,5 łyżeczki soli
- 175 g zakwasu żytniego
- 2 g świeżych drożdży
- 0,5 litra wody
Do naczynia wlewamy wodę i dodajemy drożdże, podgrzewamy 4 min/ 37 stopni C/ obr. 1.
Do naczynia wlewamy zakwas, wsypujemy mąki, nasiona, a na końcu sól. Wybieramy 4 min//
Do naczynia wlewamy zakwas, wsypujemy mąki, nasiona, a na końcu sól. Wybieramy 4 min//
"keksówkę" o długości 25 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy otrębami, bądź płatkami owsianymi i wylewamy do niej ciasto.
Foremki umieszczamy w lekko rozgrzanym piekarniku (około 50 stopni C) i trzymamy w nim ciasto na chleb, dopóki to, nie zrówna się z brzegami foremek.
Pieczemy w temperaturze 185 stopni C przez 50-60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego