Dżem z malin z pektyną
Nie lubię bardzo słodkich dżemów, dlatego ten jest dla mnie w sam raz. Do tego ma tak piękny kolor, że aż chce się go wyjadać ze słoiczka łyżeczka po łyżce, do dna! Pektyna, którą tutaj stosuję jest w pełni naturalna i pięknie zagęszcza owoce. Więcej o pektynie przeczytasz tutaj Pektyna - właściwości, działanie i występowanie. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego warto korzystać z naturalnej pektyny, kiedy przyrządzasz przetwory, jakie rodzaje pektyn możesz użyć do wyrobu domowych dżemów, a także jaka jest ogólna zasada dodawania pektyn do owoców.
Przetwory z malin
Maliny to pyszne owoce, których walory smakowe i zdrowotne są nieocenione. Zawierają duże ilości magnezu, wapnia i żelaza, a także błonnika. Warto przygotowywać z nich soki, które są świetnym naturalnym lekiem na przeziębienie. Wzmacniają odporność, a świadomość, że są naturalne nie spędza snu z powiek żadnej mamie, która podaje go swojemu dziecku. Z malin można przygotować wiele przetworów, a są to między innymi:- nalewka z malin
- sok z malin
- dżem z malin
- galaretka z malin
- frużelina malinowa
- maliny w słodkim syropie.
Dżem malinowy - składniki:
- 900 g malin
- 3 łyżki cukru
- 10 g pektyny
- odrobina wody
Dżem malinowy - przygotowanie:
- Maliny umieszczamy w garnku z grubym dnem, wsypujemy cukier i gotujemy. Od momentu zagotowania się owoców, temperaturę wrzenia utrzymujemy jeszcze przez 15 minut.
- Po tym czasie pektynę rozpuszczamy w odrobinie wrzątku i dolewamy do dżemu. Energicznie mieszamy i gotujemy jeszcze minutę.
- Następnie gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego