Przepadliśmy jeśli chodzi o ciastka z truskawkami z Lidla, nie możemy im się oprzeć. Z racji tego, że ten mamy nie po drodze (a szkoda) musiałam w domowym zaciszu odtworzyć ciastko pod względem smaku i wyglądu. Smak udał się na pewno bardziej niż wygląd, z resztą.. oceńcie sami. Ciastka są przepyszne, nie wymagają wiele pracy. Do wypieku użyłam mąki koszalińskiej typ 500 z Młynów Stoisław, która idealnie nadaje się na ciasta typu francuskiego, czyli takiego jak to, które w piekarniku pięknie się rozwarstwia.
Potrzebujemy:
- 450 g mąki pszennej, ja użyłam mąki koszalińskiej typ 500 z Młynów Stoisław
- 450 g zimnego masła, nawet lekko zmrożonego
- 2 jajka
- 250 g twarogu śmietankowego
- szczypta soli
Masło siekamy nożem z mąką, ważne żeby nie ocieplać masła rękoma.
Następnie dodajemy resztę zimnych składników i ponownie siekamy nożem. Zagniatamy szybko kulkę i wkładamy zawinięte w folię do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie na blat wysypujemy sporo mąki i wałkujemy ciasto na grubość około 4 mm. Z ciasta wycinamy kwadraty mniej więcej 12 cm x 12 cm jedną część nacinamy poziomo radełkiem lub nożem do pizzy na drugą część nakładamy pasek frużeliny truskawkowej, przepis na nią znajdziecie TUTAJ, a także pasek budyniu, ja przygotowałam go własnoręcznie i przepis na niego zajdziecie TUTAJ. domykamy ciastko częścią ponacinaną, brzegi ciasta lekko dociskamy palcami i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 25 minut.
Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:
Potrzebujemy:
- 450 g mąki pszennej, ja użyłam mąki koszalińskiej typ 500 z Młynów Stoisław
- 450 g zimnego masła, nawet lekko zmrożonego pokrojonego w kostkę
- 2 jajka
- 250 g twarogu śmietankowego
- szczypta soli
Wszystkie składniki zaczynając od masła wrzucamy do naczynia miksującego i zagniatamy ciasto 1 min//Kulkę ciasta zawijamy w woreczek i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie na blat wysypujemy sporo mąki i wałkujemy ciasto na grubość około 4 mm. Z ciasta wycinamy kwadraty mniej więcej 12 cm x 12 cm jedną część nacinamy poziomo radełkiem lub nożem do pizzy na drugą część nakładamy pasek frużeliny truskawkowej, przepis na nią znajdziecie TUTAJ, a także pasek budyniu, ja przygotowałam go własnoręcznie i przepis na niego zajdziecie TUTAJ. domykamy ciastko częścią ponacinaną, brzegi ciasta lekko dociskamy palcami i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego