poniedziałek, września 19, 2016

Zupa ziemniaczana z kiełbasą

Pyszna, aromatyczna, prosta zupa krem, która zachwyci Wasze podniebienia. Niewiele składników, szybkie wykonanie. Czego trzeba chcieć więcej? Chyba tylko tego, aby poczuć jej smak.
Dodatek smażonej kiełbasy podwawelskiej wspaniale podkręca jej smak.


Potrzebujemy:

  • 50 g cebuli
  • 20 g oleju kokosowego
  • 450 g obranych ziemniaków
  • 150 g pora
  • 100 g korzenia pietruszki
  • 600 ml wody
  • 2 łyżeczki pasty bulionowej warzywnej, z przepisu na Domową warzywną "Kostkę rosołową"
  • sól, pieprz
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, bądź łyżka świeżej
  • kilkanaście plasterków kiełbasy, u mnie kiełbasa podwawelska Hańderek
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju kokosowym.
Warzywa pokroić drobno i dodać do garnka, w którym dusiła się cebula. Jeśli używacie suszonej natki pietruszki, można dodać ją w tym momencie. Świeżą lepiej dodać na końcu.
Warzywa zalewamy połową wody, dodajemy pastę bulionową i gotujemy przez 30 minut co jakiś czas mieszając.
Na tym etapie dodajemy jogurt naturalny oraz świeżą pietruszkę, jeśli takiej dodajecie i blendujemy zupę na krem. W razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem.
Dolewamy resztę wody, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Kiełbasę kroimy w plasterki i smażymy na suchej patelni z obu stron.


Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:

Potrzebujemy:

  • 50 g cebuli
  • 20 g oleju kokosowego
  • 450 g obranych ziemniaków
  • 150 g pora
  • 100 g korzenia pietruszki
  • 600 g wody
  • 2 łyżeczki pasty bulionowej warzywnej, z przepisu na Domową warzywną "Kostkę rosołową"
  • sól, pieprz
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, bądź łyżka świeżej
  • kilkanaście plasterków kiełbasy, u mnie kiełbasa podwawelska Hańderek
Cebulę przekroić na połówki i włożyć do naczynia miksującego. Rozdrobnić 3 s/obr. 5.
Cebulę ściągnąć ze ścianek naczynia, dodać olej kokosowy i dusić 2 min/Varoma/obr. 1.
Warzywa pokroić na mniejsze kawałki, dodać do naczynia miksującego wraz z suszoną natką pietruszki. Jeśli używacie świeżej, przyjdzie na nią jeszcze czas ;) Rozdrabniamy 8 s/obr. 5.
Do naczynia dolewamy 300 g wody, pastę bulionową i gotujemy 20 min/100 st. C/obr. 1
Dodajemy jogurt naturalny, świeżą pietruszkę i miksujemy 30 s stopniowo zwiększając obroty od 1 do 8. Na tym etapie można zupę doprawić w razie konieczności.
Dolewamy resztę wody, mieszamy 10 s/obr. 3 i gotujemy 3 min/100 st. C/obr. 1.
Kiełbasę kroimy w plasterki i smażymy na suchej patelni z obu stron.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger