Potrzebujemy:
- 100 g mąki kokosowej, u mnie mąka kokosowa Vivio
- 1 litr mleka o temperaturze pokojowej
- 120 g jogurtu naturalnego o jak najprostszym składzie
Mąkę zalać 500 ml mleka i odstawić na pół godziny, mąka powinna wchłonąć mleko.
Następnie dolać resztę mleka i jogurt naturalny, wymieszać, włożyć termometr i podgrzać do 50 st. C. Przelać do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i zawinąć w koc na 8 godzin. Słoiki będą cały czas bardzo ciepłe. Po tym czasie wkładamy jogurt do lodówki i po schłodzeniu, mniej więcej musi minąć kolejne 8 h, możemy zajadać jogurt sam lub z dodatkami.
Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:
- 100 g mąki kokosowej, u mnie mąka kokosowa Vivio
- 1 litr mleka o temperaturze pokojowej
- 120 g jogurtu naturalnego o jak najprostszym składzie
Do naczynia miksującego wlać 500 ml mleka i mąkę kokosową, wymieszać 2 min/obr. 9.
Następnie dolać resztę mleka i jogurt naturalny, podgrzewać 4 min/50 st. C/obr. 4. Przelać do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i zawinąć w koc na 8 godzin. Słoiki będą cały czas bardzo ciepłe. Po tym czasie wkładamy jogurt do lodówki i po schłodzeniu, mniej więcej musi minąć kolejne 8 h, możemy zajadać jogurt sam lub z dodatkami.
ciekawy pomysł :) mam spory zapas mąki kokosowej, chyba wypróbuję
OdpowiedzUsuńIlu procentowe mleko powinnam dodać ?
OdpowiedzUsuńnajlepiej jak najbardziej tłuste :)
UsuńAle bakterie giną w temperaturze powyżej 45 st.C. ...?
OdpowiedzUsuń