Potrzebujemy:
- 50 g kory cynamonu
- 15 g wyłuskanych ziarenek kardamonu
- 15 g goździków
- 10 g gałki muszkatołowej, ja użyłam gałki muszkatołowej ze sklepu z przyprawami Galeria Herbat
- 10 g ziela angielskiego
- 5 g gwiazdek anyżu, ja użyłam anyżu ze sklepu z przyprawami Galeria Herbat
- 5 g ziarenek czarnego pieprzu
Wszystkie składniki tłuczemy w moździerzu, mielimy w młynku do kawy, bądź w bardzo dobrym blenderze. Pamiętajmy, że nasz młynek do kawy może później dłuuuugo pachnieć korzennie.
Naszą przyprawę umieszczamy w szczelnym opakowaniu i wkładamy w zacienione miejsce.
Stosujemy 3 łyżki na 1 kg mąki.
Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:
- 50 g kory cynamonu
- 15 g wyłuskanych ziarenek kardamonu
- 15 g goździków
- 10 g gałki muszkatołowej, ja użyłam gałki muszkatołowej ze sklepu z przyprawami Galeria Herbat
- 10 g ziela angielskiego
- 5 g gwiazdek anyżu, ja użyłam anyżu ze sklepu z przyprawami Galeria Herbat
- 5 g ziarenek czarnego pieprzu
Wszystkie przyprawy umieszczamy w naczyniu miksującym i miksujemy 30 s/obr. 10.
Naszą przyprawę umieszczamy w szczelnym opakowaniu i wkładamy w zacienione miejsce.
Stosujemy 3 łyżki na 1 kg mąki.
O tak! W tym roku, w moim domu będzie unosił się zapach piernika :-) Choinka będzie przed domem, ale gdzie tylko się da porozwieszam pierniczki. Mmmm... Już czuję ten klimat 😍
OdpowiedzUsuń