sobota, października 29, 2016

Przyprawa do piernika

Przyprawa do piernika to podstawa świątecznych przygotowań, zaraz obok grzybów i maku. W sklepie ciężko jest dostać na prawdę dobrą przyprawę, więc warto pokusić się o jej przygotowanie we własnym domu. Gwarantuję, że zapachy jakie będą wydobywać się w trakcie przyprawią Was o świąteczny nastrój. Ważne jest też, aby użyć do wykonania przyprawy dobrych, niezwietrzałych składników, ja część z nich miałam ze sklepu z przyprawami Galeria Herbat. Sklep ten pakuje swoje produkty w grube worki strunowe, co pozwala na przedłużenie świeżości produktów sypkich.


Potrzebujemy:
Wszystkie składniki tłuczemy w moździerzu, mielimy w młynku do kawy, bądź w bardzo dobrym blenderze. Pamiętajmy, że nasz młynek do kawy może później dłuuuugo pachnieć korzennie.
Naszą przyprawę umieszczamy w szczelnym opakowaniu i wkładamy w zacienione miejsce.
Stosujemy 3 łyżki na 1 kg mąki.

Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:

Potrzebujemy:
Wszystkie przyprawy umieszczamy w naczyniu miksującym i miksujemy 30 s/obr. 10.
Naszą przyprawę umieszczamy w szczelnym opakowaniu i wkładamy w zacienione miejsce.
Stosujemy 3 łyżki na 1 kg mąki.

1 komentarz:

  1. O tak! W tym roku, w moim domu będzie unosił się zapach piernika :-) Choinka będzie przed domem, ale gdzie tylko się da porozwieszam pierniczki. Mmmm... Już czuję ten klimat 😍

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger