Surówki ze świeżych warzyw są bardzo zdrowe i należy je jeść jak najczęściej, korzystając z dobrodziejstw natury. Dobrze by było nawet, żeby surówki były dominującą częścią obiadu, to na prawdę popłaca. :)
Ja dzisiaj proponuję bardzo łatwą surówkę ze świeżej białej kapusty z dodatkiem świeżego oleju słonecznikowego, który bardzo uprzyjemnia jedzenie tego cuda! Mamy tutaj taką naszą lokalną Olejarnię, za którą ręczę ręką! :P
Potrzebujemy:
- pół główki małej białej kapusty
- 2 marchewki
- 1 jabłko
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki zimnotłoczonego oleju słonecznikowego, ja użyłam oleju z Olejarni
- łyżka soku z cytryny
- pieprz, sól
Kapustę szatkujemy i zasypujemy łyżeczką soli. Ugniatamy i odstawiamy, aby zmiękła i puściła wodę. Po około pół godziny czasu odciskamy nadmiar wody.
Marchew i jabłko ścieramy na tarce i dodajemy do kapusty. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do naszej surówki.
Polewamy całość olejem z ziaren słonecznika, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny, aby smaki miały szansę się wymieszać.
Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:
- pół główki małej białej kapusty pokrojonej na mniejsze kawałki
- 2 marchewki pokrojne na kawałki
- 1 jabłko przekrojone na pół, bez gniazd nasiennych i skórki
- 1 mała cebula przekrojona na pół
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki zimnotłoczonego oleju słonecznikowego, ja użyłam oleju z Olejarni
- łyżka soku z cytryny
- pieprz, sól
Kapustę szatkujemy 10-13 s/obr. 4, wyjmujemy z naczynia miksującego i zasypujemy łyżeczką soli. Ugniatamy i odstawiamy, aby zmiękła i puściła wodę. Po około pół godziny czasu odciskamy nadmiar wody.
Resztę składników umieszczamy w misie naczynia miksującego i rozdrabniamy 5 s/obr. 5. Do misy dorzucamy kapustę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego