Potrzebujemy:
- 100 g otrębów owsianych
- 100 g płatków owsianych
- 100 g ziaren słonecznika
- 100 g ziaren dyni
- 100 g siemienia lnianego
- 50 g ziaren orkiszu
- 40 g sezamu
- 10 g czarnuszki, jeśli jej nie lubicie, można pominąć
- 5 jajek
- 150 g maślanki
- 1/2 łyżeczki soli
Ja piekłam chleb w jednorazowej formie drewnianej od PapilArt. Forma jest w środku wyścielona papierem do pieczenia, a na zewnątrz, jak widzicie, jest napis "Wesołych Świąt". Święta to idealny czas, aby w takiej formie upiec chleb i postawić go na wigilijnym stole. Taką i inne formy kupicie w sklepie internetowym PapilArt.
Chleb pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 1 h.
Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:
Potrzebujemy:
- 100 g otrębów owsianych
- 100 g płatków owsianych
- 100 g ziaren słonecznika
- 100 g ziaren dyni
- 100 g siemienia lnianego
- 50 g ziaren orkiszu
- 40 g sezamu
- 10 g czarnuszki, jeśli jej nie lubicie, można pominąć
- 5 jajek
- 150 g maślanki
- 1/2 łyżeczki soli
Następnie umieszczamy masę w prostokątnej formie.
Ja piekłam chleb w jednorazowej formie drewnianej od PapilArt. Forma jest w środku wyścielona papierem do pieczenia, a na zewnątrz, jak widzicie, jest napis "Wesołych Świąt". Święta to idealny czas, aby w takiej formie upiec chleb i postawić go na wigilijnym stole. Taką i inne formy kupicie w sklepie internetowym PapilArt.
Chleb pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 1 h.
Rewelacyjnie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam takiego chlebka. Z wielką chęcią wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/2016/11/27/dorsz-w-migdalach-z-sosem-winnym/
Mniam pyszności :-)
OdpowiedzUsuńWow! Apetyczny chlebek, aż mam ochotę na kromeczkę ze świeżym masłem ☺
OdpowiedzUsuń