Uwielbiam serniki, w szczególności te kremowe, które rozpływają się w ustach. Dodatek orzechów sprawia, że sernik nabiera jeszcze bardziej kremowej konsystencji, brak spodu czyni go jakby musem. Och! Można by tak godzinami opowiadać o tym jaki ten sernik jest przepyszny. Upiekłam go w pięknej brązowej papierowej foremce dekorowanej na złoto od PapilArt. Z podanych składników wychodzą 2 takie foremki.
Potrzebujemy:
- 1/2 kg sera z wiaderka
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 budyń waniliowy w proszku
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 6 łyżek masła orzechowego
- kruszone orzechy arachidowe do dekoracji
Masło ucieramy z cukrem, po czym dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy tylko do połączenia się składników, aby nie napowietrzać za bardzo masy.
Rozlewamy masę do 2 foremek i posypujemy orzechami.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 25 minut.
Instrukcja dla użytkowników Thermomixa:
Potrzebujemy:
- 1/2 kg sera z wiaderka
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 budyń waniliowy w proszku
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 6 łyżek masła orzechowego
- kruszone orzechy arachidowe do dekoracji
Wygląda pysznie. U nas w domu sernik, to najpopularniejsze ciasto :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym pewnie z pół foremki za jednym posiedzeniem :)
OdpowiedzUsuń