Miniserniczki z suszoną kostką jabłkową od AMKEZ to rozpływające się w ustach, delikatne i pełne smaku i naturalnej słodyczy małe słodkości, które pięknie wyglądają na świątecznym stole. Są niezwykle wilgotne, przez co nie da się im oprzeć. Jabłka podczas pieczenia rozpadają się i pozostaje po nich cudowna słodycz i miękkość. Sernik ma to do siebie, że opada i wygląda niezbyt efektownie, dlatego na wierzch proponuję dla przełamania słodyczy dodać cytrynowy "sernik na zimno". Wszystko skąpane w cynamonie idealnie współgrającym z jabłkami.
- 1/2 kg sera z wiaderka
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 budyń waniliowy w proszku
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 opakowanie suszonej kostki jabłkowej od AMKEZ
Do dekoracji:
- 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 250 ml wrzątku
- 300 g serka homogenizowanego
- cynamon
Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 25 minut.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 250 ml wrzątku i studzimy. Do wystudzonej galaretki dodajemy serek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Gdy serniczki są już zimne, a masa z galaretki i serka zastygnięta, widelcem "wydrapujemy odpowiednią ilość, zwykle 1 czubata łyżka i układamy na wierzchu serniczka. Posypujemy cynamonem.
Mmm jeśli smakuje tak jak wygląda.. Koniecznie muszę spróbować ;)
OdpowiedzUsuńPyszności ;)
OdpowiedzUsuńOm om om 😋
OdpowiedzUsuńAaa....moje ci one💞💞 kocham 💞💞
OdpowiedzUsuń