czwartek, grudnia 08, 2016

Miniserniczki z jabłkami

Miniserniczki z suszoną kostką jabłkową od AMKEZ to rozpływające się w ustach, delikatne i pełne smaku i naturalnej słodyczy małe słodkości, które pięknie wyglądają na świątecznym stole. Są niezwykle wilgotne, przez co nie da się im oprzeć. Jabłka podczas pieczenia rozpadają się i pozostaje po nich cudowna słodycz i miękkość. Sernik ma to do siebie, że opada i wygląda niezbyt efektownie, dlatego na wierzch proponuję dla przełamania słodyczy dodać cytrynowy "sernik na zimno". Wszystko skąpane w cynamonie idealnie współgrającym z jabłkami.


Potrzebujemy:
  • 1/2 kg sera z wiaderka
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 budyń waniliowy w proszku
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 opakowanie suszonej kostki jabłkowej od AMKEZ
Do dekoracji:
  • 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 250 ml wrzątku
  • 300 g serka homogenizowanego
  • cynamon
Masło ucieramy z cukrem i dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy tylko do połączenia się składników, aby nie napowietrzać za bardzo masy.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 25 minut.

Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 250 ml  wrzątku i studzimy. Do wystudzonej galaretki dodajemy serek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Gdy serniczki są już zimne, a masa z galaretki i serka zastygnięta, widelcem "wydrapujemy odpowiednią ilość, zwykle 1 czubata łyżka i układamy na wierzchu serniczka. Posypujemy cynamonem.






4 komentarze:

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger