Święta lubimy spędzać w tradycyjny sposób i większość tego naszego świętowania to, nie da się ukryć - jedzenie. Nie każdy jest fanem ciast, niektórzy lubią zjeść deser z pucharka. Mak jest bardzo świąteczny, nie uważacie? W tym deserze go znajdziecie! :) Słodyczy nadaje tutaj konfitura truskawkowa marki Krokus, poza słodyczą przypomina nam o letnich miesiącach, w których opływamy w te przepyszne owoce i zimą ciężko nam bez nich i smutno..
Deser ten znakomicie nada się dla gości, którzy odwiedzają nas w czasie świąt. Zaskoczy i zasmakuje, tego możecie być pewni.
Potrzebujemy (2 porcje):
- 5 biszkoptów lub kruchych ciastek
- 1 mały kubeczek jogurtu kokosowego, może być również naturalny, bez cukru
- 1 łyżka suchego mielonego maku
- 6 łyżek ekspandowanego prosa
- 4 łyżki konfitury truskawkowej, u mnie marki Krokus
Jogurt mieszamy z suchym makiem i odstawiamy na 5 minut.
W pucharkach układamy warstwami pokruszone biszkopty, masę makową, proso i konfiturę.
Jemy od razu, aby zachować chrupkość prosa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego