Sałatka śledziowa z sosem czosnkowym to świetna sałatka last minute, dlatego że bardzo dobrze smakuje od razu, nie musi czekać na "przegryzienie się", choć po 12 h jest jeszcze lepsza.
Potrzebujemy:
- 250 g śledzi w oleju
- 100 g ugotowanego ryżu
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- pieprz, sól
- zioła greckie
Śledzia kroimy w kostkę, jabłko i cebulę drobno siekamy.
W miseczce mieszamy jogurt z majonezem, pieprzem, ziołami greckimi i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Sos lekko dosalamy, jeżeli śledzie nie były bardzo słone.
W naczyniu układamy warstwami:
- ryż
- cebula
- jabłko
- 1/2 sosu
- śledzie
- 1/2 sosu
Sałatka pyszna jest od razu, po przegryzieniu jeszcze lepsza :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego