piątek, grudnia 16, 2016

Ekspresowy piernik z kremem żurawinowym

Piernik na święta musi być, nie ma przebacz. Często jednak jesteśmy tak zabiegani, że zapominamy o najprostszych rzeczach. Ja mam sposób na jeden z nich. Na ten piernik nie musicie poświęcać ogromu czasu, ani zbierać się do niego dużo wcześniej, ponieważ jest mięciutki od samego początku i taki pozostaje. Krem żurawinowy z syropu żurawinowego od najlepszeprodukty.com nadaje mu na prawdę wspaniałego smaku i nie wyobrażam sobie go z żadnym innym nadzieniem.


Potrzebujemy:

Ciasto:
  • 100 g masła 
  • 2 łyżki miodu
  • 250 ml mleka
  • 200 g cukru
  • 3 jaja
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 i 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
Polewa:
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
Masło roztapiamy i studzimy, dodajemy do niego resztę mokrych składników i mieszamy.
W osobnej misce mieszamy ze sobą składniki suche.
Kiedy mamy wymieszane ze sobą składniki mokre, łączymy je szybko ze składnikami suchymi i wylewamy na formę 20x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach C.
Studzimy. Po ostudzeniu kroimy wzdłuż na 2 części i przekładamy kremem żurawinowym, który przygotowujemy tak:

Mleko zagotowujemy w garnku, a w syropie rozpuszczamy proszek budyniowy. Do gotującego się mleka wlewamy syrop z proszkiem budyniowym i gotujemy, aż zgęstnieje, często mieszając.
Studzimy, a następnie przekładamy nim ciasto.

Przygotowujemy polewę.
W rondelku umieszczamy masło, cukier i kakao. Rozpuszczamy cały czas mieszając. Masa może wyglądać na zważoną, ale to tylko złudzenie. Wyłączamy palnik, wlewamy śmietanę i energicznie mieszamy do połączenia się składników. Przestudzamy i oblewamy nią ciasto. zastyga w 30 minut. Jest to miękka polewa.



   
zBLOGowani.pl

1 komentarz:

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger