Potrzebujemy:
Ciasto:
- 100 g masła
- 2 łyżki miodu
- 250 ml mleka
- 200 g cukru
- 3 jaja
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 200 g mąki pszennej
- 1 i 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 250 ml syropu żurawinowego, ja użyłam syropu od najlepszeprodukty.com
- 250 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego w proszku
Polewa:
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany 18%
Masło roztapiamy i studzimy, dodajemy do niego resztę mokrych składników i mieszamy.
W osobnej misce mieszamy ze sobą składniki suche.
Kiedy mamy wymieszane ze sobą składniki mokre, łączymy je szybko ze składnikami suchymi i wylewamy na formę 20x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach C.
Studzimy. Po ostudzeniu kroimy wzdłuż na 2 części i przekładamy kremem żurawinowym, który przygotowujemy tak:
Mleko zagotowujemy w garnku, a w syropie rozpuszczamy proszek budyniowy. Do gotującego się mleka wlewamy syrop z proszkiem budyniowym i gotujemy, aż zgęstnieje, często mieszając.
Studzimy, a następnie przekładamy nim ciasto.
Przygotowujemy polewę.
W rondelku umieszczamy masło, cukier i kakao. Rozpuszczamy cały czas mieszając. Masa może wyglądać na zważoną, ale to tylko złudzenie. Wyłączamy palnik, wlewamy śmietanę i energicznie mieszamy do połączenia się składników. Przestudzamy i oblewamy nią ciasto. zastyga w 30 minut. Jest to miękka polewa.
Przygotowujemy polewę.
W rondelku umieszczamy masło, cukier i kakao. Rozpuszczamy cały czas mieszając. Masa może wyglądać na zważoną, ale to tylko złudzenie. Wyłączamy palnik, wlewamy śmietanę i energicznie mieszamy do połączenia się składników. Przestudzamy i oblewamy nią ciasto. zastyga w 30 minut. Jest to miękka polewa.
Wygląda wspaniale.
OdpowiedzUsuń