czwartek, stycznia 26, 2017

Miodowy tort z masą mandarynkową

Miodowy tort to świetna alternatywa dla biszkoptowych tortów. Utrzymuje znacznie dłużej świeżość i zadziwia. Zadziwia smakiem, formą i wyglądem, ponieważ wygląda na prawdę pysznie, przede wszystkim dzięki Mandarynkom w syropie Wonny Gaj od Za Siedmoma Smakami, która również znanej wielu osobom masie grysikowej nadaje nowego wymiaru smaku.


Potrzebujemy:
Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 130 g cukru
  • 200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 2 jaja
  • 40 g miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Masa:
Z podanych składników na ciasto wyrabiamy szybko ciasto miodowe, dzielimy je na 3 części i umieszczamy w lodówce, minimum na 3 h.
Następnie każdą z części rozwałkowujemy na tortownicę o średnicy 28 cm.
Każdy placek pieczemy przez 13 minut w 180 stopniach C, a następnie je studzimy.

Mandarynki odcedzamy z syropu. 3 plasterki kroimy drobno, a resztę zostawiamy do dekoracji.
W garnku umieszczamy syrop, pokrojone plasterki mandarynek, a także mleko i podgrzewamy. W międzyczasie dodajemy kaszę mannę i cukier waniliowy. Zagotowujemy do zgęstnienia. Wyłączamy źródło ciepła i dodajemy masło. Rozpuszczamy energicznie mieszając. Lekko przestudzamy i przekładamy chłodne placki miodowe. 

Ciasto odkładamy do lodówki, aby zmiękło. Im starsze, tym lepsze :)

Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem i układamy na nim plastry mandarynek w syropie.



2 komentarze:

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger