czwartek, lutego 02, 2017

Koperkowa potrawka z kurczaka

Proste i szybkie danie obiadowe, które zadowoli Wasze podniebienia. Kurczak w połączeniu ze świeżym koperkiem to takie letnie danie, kojarzące się trochę z sosem śmietanowym, który najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami. Taki sos to specjalność mojego taty, pamiętam go doskonale z dzieciństwa.
Podałam tę potrawkę z przepysznym Multigrano ryż naturalny, kasza owsiana pęczak prażona, kasza pszenna pęczak od Sonko. Uwielbiam te zdrowe mieszanki kasz, ponieważ nie uznają monotonii i to właśnie lubię! :)


Potrzebujemy:

  • 0.5 kg udek z kurczaka
  • mąka do obtoczenia udek
  • 1 czubata łyżka mielonej suszonej włoszczyzny
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • kurkuma
  • olej do smażenia
Ponadto:
Udka obtaczamy w mące i wykładamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Udka chwilę obsmażamy i podlewamy wodą. Dusimy około 40 minut. Po czym wyjmujemy je z patelni i odkładamy, aby nieco przestygły. Natomiast na patelnię z powstałym sosem dodajemy resztę składników i gotujemy razem około 10 minut. Mięso obieramy od kości, rozdzielamy na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu.
Multigrano przygotowujemy wg wskazówek producenta.
Fasolkę szparagową gotujemy do miękkości, możemy ją polać masełkiem, posypać nasionami. W zależności od tego jak lubimy ją jeść.


1 komentarz:

  1. Zrobię w niedzielę :-) Ale w mojej wersji musi być więcej koperku :-D

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger