piątek, lutego 03, 2017

Chilli pizza z kurczakiem

Mam dla Was propozycję na skomponowanie pizzy ze składników marki Krokus. Dzięki nim pizza zyskuje na wyrazistości. Moje obawy co do zbyt ostrego smaku się nie sprawdziły, a w zamian miałam na prawdę przepyszną ucztę z wyrazistym smakiem chilli, mimo, że na co dzień nie jestem fanką bardzo pikantnych rzeczy. Polecam, nawet tym, którzy wzbraniają się przed ostrym smakiem chilli.



Potrzebujemy (2 pizze o średnicy 28 cm):
Ciasto:
  • 350 g mąki typ 00
  • 180 g ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 20 g oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
Wierzch:
Z wszystkich składników na ciasto wyrabiamy elastyczne spody do naszych pizz. Ciasto nie musi wyrastać, od razu po jego wyrobieniu, dzielimy je na 2 części, wałkujemy okrąg i wykładamy do blaszki posmarowanej oliwą. Brzegi ciasta również smarujemy oliwą, aby nie wysychały.

Na ciasto nakładamy kolejno składniki, tak jak podano w ich spisie, oczywiście należy nakładać je wg uznania, ale nie możemy przesadzić, najlepsza pizza to minimum składników.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 15 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger