Pizza o prawdziwej ferii smaków. Delikatna, ale o bogatym wnętrzu i cudownie ciągnącymi się serowymi brzegami. Dodatek pomidorów po upieczeniu zapewnia świeżość smaku. Smakuje idealnie z sosami marki Krokus. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia to to jest idealny moment, bo nie ma co tracić czasu na czekanie na takie smakołyki :)
Potrzebujemy (2 pizze o średnicy 28 cm):
Ciasto:
- 350 g mąki typ 00
- 180 g ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 20 g oliwy z oliwek
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
Sos:
- 35 g masła
- 250 ml mleka
- 20 g mąki pszennej
- 1 szczypta tartej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Wierzch:
- paski o grubości około 1 cm x 1 cm wędzonego sera żółtego, np. Radamer
- ser cheddar
- garść surowych owoców morza
- kulka mozzarelli
Po upieczeniu:
- kilka suszonych pomidorów pokrojonych na kawałki
- pomidorki koktajlowe/ papryczkowe
Podajemy z:
Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy do niego mąkę i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy trochę mleka i ponownie energicznie mieszamy, aby pozbyć się grudek. Robimy tak z każdą następną porcją mleka, którą wlewamy do garnka. Beszamel cały czas mieszamy, dopóki nie zacznie się gotować. Po czym wyłączamy źródło ciepła i doprawiamy.
Z wszystkich składników na ciasto wyrabiamy elastyczne spody do naszych pizz. Ciasto nie musi wyrastać, od razu po jego wyrobieniu, dzielimy je na 2 części, wałkujemy okrąg o szerokości około 3 cm większej niż foremka, następnie wykładamy je do blaszki posmarowanej oliwą. Wokół brzegów układamy paski sera i zawijamy brzegi ciasta do wewnątrz i smarujemy oliwą, aby nie wysychały.
Ciasto smarujemy sosem beszamelowym zaczynając od brzegów.
Na ciasto nakładamy kolejno składniki, tak jak podano w ich spisie, oczywiście należy nakładać je wg uznania, ale nie możemy przesadzić, najlepsza pizza to minimum składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszystkiego smacznego