piątek, lutego 03, 2017

Pizza marynarza

Pizza o prawdziwej ferii smaków. Delikatna, ale o bogatym wnętrzu i cudownie ciągnącymi się serowymi brzegami. Dodatek pomidorów po upieczeniu zapewnia świeżość smaku. Smakuje idealnie z sosami marki Krokus. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia to to jest idealny moment, bo nie ma co tracić czasu na czekanie na takie smakołyki :)


Potrzebujemy (2 pizze o średnicy 28 cm):
Ciasto:
  • 350 g mąki typ 00
  • 180 g ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 20 g oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
Sos:
  • 35 g masła
  • 250 ml mleka
  • 20 g mąki pszennej
  • 1 szczypta tartej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
Wierzch:
  • paski o grubości około 1 cm x 1 cm  wędzonego sera żółtego, np. Radamer
  • ser cheddar 
  • garść surowych owoców morza
  • kulka mozzarelli
Po upieczeniu:
  • kilka suszonych pomidorów pokrojonych na kawałki
  • pomidorki koktajlowe/ papryczkowe
Podajemy z:
Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy do niego mąkę i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy trochę mleka i ponownie energicznie mieszamy, aby pozbyć się grudek. Robimy tak z każdą następną porcją mleka, którą wlewamy do garnka. Beszamel cały czas mieszamy, dopóki nie zacznie się gotować. Po czym wyłączamy źródło ciepła i doprawiamy.

Z wszystkich składników na ciasto wyrabiamy elastyczne spody do naszych pizz. Ciasto nie musi wyrastać, od razu po jego wyrobieniu, dzielimy je na 2 części, wałkujemy okrąg o szerokości około 3 cm większej niż foremka, następnie wykładamy je do blaszki posmarowanej oliwą.  Wokół brzegów układamy paski sera i zawijamy brzegi ciasta do wewnątrz i smarujemy oliwą, aby nie wysychały.

Ciasto smarujemy sosem beszamelowym zaczynając od brzegów.

Na ciasto nakładamy kolejno składniki, tak jak podano w ich spisie, oczywiście należy nakładać je wg uznania, ale nie możemy przesadzić, najlepsza pizza to minimum składników.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 15 minut.

Po upieczeniu pomidorki kroimy na pół. Pizzę posypujemy suszonymi pomidorami, a na środku układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger